Zupa kurkowa
Składniki: 1/2 kg świeżych kurek, 4-5 średniej wielkości ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1 litr wywaru warzywnego, 1/3 szklanki śmietany 18%, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej, 1/2 szklanki świeżego soku z marchwi, do smaku: sól i pieprz mielony, posiekana natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie: kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę, dodać grzyby, dusić 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać w garnku wywarem, dodać grzyby, gotować kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szczypta soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, dodać sok marchwiowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki. Dodanie świeżego soku marchwiowego powoduję, że zupa ma śliczny kolor i doskonały, lekko słodkawy smak.