Jak prawidłowo przygotować kurki?
Kurki można dusić, smażyć, a także marynować. Można je również mrozić, ale wcześniej poleca się ich zblanszowanie, aby uniknąć gorzkiego smaku po rozmrożeniu. Nie poleca się ich do suszenia, a znawcy grzybów radzą, że jeśli decydujemy się na taką formę obróbki żywności przed suszeniem należy je moczyć w wodzie przez ok. pół godziny, aby zwiększyły swoją objętość.
Pieprznik jadalny najczęściej ląduje w jajecznicy lub dodawany jest do omletów. Można użyć go również do farszu na pierogi lub krokiety. Dzięki wyjątkowemu aromatowi sprawdzą się także w formie zupy i dodatku do letnich sałatek. Doskonale komponuje się z serami i bobem.
Niewprawieni grzybiarze mogą pomylić kurki z lisówką pomarańczową. Na szczęście dopiero zjedzenie większej ilości lisówki pomarańczowej może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Warto pamiętać, że budowa popularnej, żółto wybarwionej kurki jest masywna, a blaszki uformowane są w listewki.