Placuszki serowe
Doskonale smakują w wersji na słodko, jak i z pikantnymi dodatkami. 200 g serka należy połączyć z dwoma jajkami, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli (w wersji na słodko należy dodać 4 łyżki cukru i 3 łyżeczki cukru waniliowego).
Serek wiejski odsączyć . W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli. W wersji słodkiej wsypać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, twarożek, żółtka jaj. Wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta i pulchna, z widocznymi grudkami od twarożku. Smażyć na teflonowej suchej patelni lub na małej ilości oliwy. Można je również upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - ok. 15 minut w 190 stopniach, pod koniec przewracając na drugą stronę.