Przepis na torcik waflowy
Składniki: *300 g miękkiego masła, 400 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru pudru, 7 wafli, 3 żółtka, 100 g mielonych orzechów włoskich, 40 ml rumu, 1 łyżka masła.
*Przygotowanie: 200 g masła ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy do niej żółtka, rum i cukier puder dalej ucierając. Czekoladę (200 g) rozpuszczamy (najlepiej w tzw. kąpieli wodnej) i wlewamy do wcześniej przygotowanej masy. Następnie dodajemy do niej orzechy. Wafle smarujemy masą i przekładamy (tak jak w zwykłym przepisie na piszinger). Ostatni płat wafla zostawiamy bez kremu. Kładziemy na niego ciężką książkę i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie rozpuszczamy czekoladę (200 g), dodajemy do masła (100 g) i mieszamy na gładką masę. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały torcik waflowy.