Sentymentalny wtorek: wafle przekładane masą

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
oprac.  Luiza Nowak

/ 5Piszinger - smak dzieciństwa

Obraz
© iStock.com

Kto z nas nie pamięta piszingera – smakowitych wafli przekładanych słodkim kremem. I chociaż wafle przekładane kakaową masą nie miały sobie równych, fanów znalazły też te z kajmakiem i dżemem. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy, jak przygotować ten prosty smakołyk.

/ 5Prosty pomysł na deser

Obraz
© iStock.com

Wafle przekładane masą to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na deser. Nazwa "piszinger" wywodzi się o nazwiska cukiernika mieszkającego w Wiedniu, Oscara Pischingera, który tworzył torcik składający się z wafli z czekoladowo-orzechowym kremem, oblanych czekoladowym lukrem.

/ 5Przepis

Obraz
© 123RF

Składniki: *puszka kajmaku (400 g), 120 g masła, 7 łyżek kakao, opakowanie wafli.
*
Przygotowanie:
masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy do niej 3 łyżki kakao i masę krówkową – cały czas mieszając. Następnie wsypujemy 4 łyżki kakao i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem rozsmarowujemy na waflu, przykładamy go drugim i również nakładamy na niego krem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania opakowania wafli. Na samą górę wafli kładziemy ciężką książkę i czekamy 2 godziny, aż nasz piszinger będzie gotowy.

/ 5Przepis na torcik waflowy

Obraz
© 123RF

Składniki: *300 g miękkiego masła, 400 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru pudru, 7 wafli, 3 żółtka, 100 g mielonych orzechów włoskich, 40 ml rumu, 1 łyżka masła.
*
Przygotowanie:
200 g masła ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy do niej żółtka, rum i cukier puder dalej ucierając. Czekoladę (200 g) rozpuszczamy (najlepiej w tzw. kąpieli wodnej) i wlewamy do wcześniej przygotowanej masy. Następnie dodajemy do niej orzechy. Wafle smarujemy masą i przekładamy (tak jak w zwykłym przepisie na piszinger). Ostatni płat wafla zostawiamy bez kremu. Kładziemy na niego ciężką książkę i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie rozpuszczamy czekoladę (200 g), dodajemy do masła (100 g) i mieszamy na gładką masę. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały torcik waflowy.

/ 5Nie tylko czekoladowe wafle

Piszinger to nie tylko czekolada. Wafle możemy przekładać też m.in. masą śmietankową, cytrynową, orzechową, czy chałwową. Na pewno znajdą się zwolennicy zastąpienia tradycyjnej masy czekoladowej, kajmakiem, dżemem lub powidłami. A jaki jest wasz ulubiony smak wafli? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki