Sentymentalny wtorek: wafle przekładane masą

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
oprac.  Luiza Nowak

/ 5Piszinger - smak dzieciństwa

Obraz
© iStock.com

Kto z nas nie pamięta piszingera – smakowitych wafli przekładanych słodkim kremem. I chociaż wafle przekładane kakaową masą nie miały sobie równych, fanów znalazły też te z kajmakiem i dżemem. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy, jak przygotować ten prosty smakołyk.

/ 5Prosty pomysł na deser

Obraz
© iStock.com

Wafle przekładane masą to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na deser. Nazwa "piszinger" wywodzi się o nazwiska cukiernika mieszkającego w Wiedniu, Oscara Pischingera, który tworzył torcik składający się z wafli z czekoladowo-orzechowym kremem, oblanych czekoladowym lukrem.

/ 5Przepis

Obraz
© 123RF

Składniki: *puszka kajmaku (400 g), 120 g masła, 7 łyżek kakao, opakowanie wafli.
*
Przygotowanie:
masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy do niej 3 łyżki kakao i masę krówkową – cały czas mieszając. Następnie wsypujemy 4 łyżki kakao i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem rozsmarowujemy na waflu, przykładamy go drugim i również nakładamy na niego krem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania opakowania wafli. Na samą górę wafli kładziemy ciężką książkę i czekamy 2 godziny, aż nasz piszinger będzie gotowy.

/ 5Przepis na torcik waflowy

Obraz
© 123RF

Składniki: *300 g miękkiego masła, 400 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru pudru, 7 wafli, 3 żółtka, 100 g mielonych orzechów włoskich, 40 ml rumu, 1 łyżka masła.
*
Przygotowanie:
200 g masła ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy do niej żółtka, rum i cukier puder dalej ucierając. Czekoladę (200 g) rozpuszczamy (najlepiej w tzw. kąpieli wodnej) i wlewamy do wcześniej przygotowanej masy. Następnie dodajemy do niej orzechy. Wafle smarujemy masą i przekładamy (tak jak w zwykłym przepisie na piszinger). Ostatni płat wafla zostawiamy bez kremu. Kładziemy na niego ciężką książkę i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie rozpuszczamy czekoladę (200 g), dodajemy do masła (100 g) i mieszamy na gładką masę. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały torcik waflowy.

/ 5Nie tylko czekoladowe wafle

Piszinger to nie tylko czekolada. Wafle możemy przekładać też m.in. masą śmietankową, cytrynową, orzechową, czy chałwową. Na pewno znajdą się zwolennicy zastąpienia tradycyjnej masy czekoladowej, kajmakiem, dżemem lub powidłami. A jaki jest wasz ulubiony smak wafli? Czekamy na wasze komentarze.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca