Piszinger - smak dzieciństwa
Kto z nas nie pamięta piszingera – smakowitych wafli przekładanych słodkim kremem. I chociaż wafle przekładane kakaową masą nie miały sobie równych, fanów znalazły też te z kajmakiem i dżemem. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" przypominamy, jak przygotować ten prosty smakołyk.
Prosty pomysł na deser
Wafle przekładane masą to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na deser. Nazwa "piszinger" wywodzi się o nazwiska cukiernika mieszkającego w Wiedniu, Oscara Pischingera, który tworzył torcik składający się z wafli z czekoladowo-orzechowym kremem, oblanych czekoladowym lukrem.
Przepis
Składniki: *puszka kajmaku (400 g), 120 g masła, 7 łyżek kakao, opakowanie wafli.
*Przygotowanie: masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy do niej 3 łyżki kakao i masę krówkową – cały czas mieszając. Następnie wsypujemy 4 łyżki kakao i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem rozsmarowujemy na waflu, przykładamy go drugim i również nakładamy na niego krem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania opakowania wafli. Na samą górę wafli kładziemy ciężką książkę i czekamy 2 godziny, aż nasz piszinger będzie gotowy.
Przepis na torcik waflowy
Składniki: *300 g miękkiego masła, 400 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru pudru, 7 wafli, 3 żółtka, 100 g mielonych orzechów włoskich, 40 ml rumu, 1 łyżka masła.
*Przygotowanie: 200 g masła ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy do niej żółtka, rum i cukier puder dalej ucierając. Czekoladę (200 g) rozpuszczamy (najlepiej w tzw. kąpieli wodnej) i wlewamy do wcześniej przygotowanej masy. Następnie dodajemy do niej orzechy. Wafle smarujemy masą i przekładamy (tak jak w zwykłym przepisie na piszinger). Ostatni płat wafla zostawiamy bez kremu. Kładziemy na niego ciężką książkę i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie rozpuszczamy czekoladę (200 g), dodajemy do masła (100 g) i mieszamy na gładką masę. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały torcik waflowy.
Nie tylko czekoladowe wafle
Piszinger to nie tylko czekolada. Wafle możemy przekładać też m.in. masą śmietankową, cytrynową, orzechową, czy chałwową. Na pewno znajdą się zwolennicy zastąpienia tradycyjnej masy czekoladowej, kajmakiem, dżemem lub powidłami. A jaki jest wasz ulubiony smak wafli? Czekamy na wasze komentarze.