Skąd się wzięły naleśniki?
Naleśniki na naszych stołach goszczą od niepamiętnych czasów - prawdopodobnie podawano je już w starożytności. W antycznej Grecji naleśniki robiono z mąki, oliwy, miodu i mleka, a podawano na śniadanie. Słowo "naleśnik" pierwszy raz pojawiło się w dokumentach z 1430 roku.
Dziś niemal każdy kraj ma swój sposób na naleśniki. W krajach afrykańskich najczęściej zjada się je z bananami i zwykle podaje na śniadanie zamiast chleba. Kanadyjczycy i Amerykanie mają swoje "pankejk" - grube i pulchne, najczęściej układane jeden na drugim, serwowane z syropem klonowym i borówkami. W Chinach naleśniki podaje się zarówno na słodko, jak i na ostro. Francuski crepe) to z kolei naleśnik bardzo cienki i delikatny, klasyka gatunku. Słowo "crepe" pochodzi od łacińskiego "crispa", co oznacza "zrolowany", "zwinięty".