Warto pamiętać
Jajecznicę najlepiej smażyć na patelni teflonowej. Unikaj żeliwnej, ponieważ jajka mogą przybrać podczas smażenia zielonkawy odcień. Ta nieszkodliwa, ale mało estetyczna zmiana koloru, jest wynikiem reakcji chemicznej między żelazem z patelni, a siarką zawartą w białkach jaj. Pamiętaj także, że nawet po zdjęciu z ognia, jajka dalej będą się smażyć na rozgrzanej patelni. By zatrzymać ten proces, przełóż potrawę na talerz. Jak mocno ubijać masę jajeczną? To kwestia preferencji. Lekkie ubijanie zapewni bardziej gęstą jajecznicę. Energiczne bicie napowietrzy jaja, dzięki temu danie stanie się bardziej delikatne i puszyste. Jajecznicę najlepiej podawać od razu. Jednak w razie potrzeby można umieścić patelnię w gorącej kąpieli wodnej, by pozostała dłużej ciepła, ale jednocześnie nie stała się sucha i niesmaczna.