Ubijamy jajka
Przygotuj 2 jajka, 8 łyżek śmietanki lub pełnotłustego mleka i łyżkę klarowanego masła. Polacy często zapominają o śmietance. Ten składnik nie tylko wpłynie na smak, ale również nada potrawie aksamitną i kremową konsystencję. Lekko ubij jajka, śmietanę i szczyptę soli, do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzej małą patelnię z nieprzywierającą powłoką i dodaj masło. Nie pozwól mu się stopić. Nie zrumienić. Wlej mieszaninę jaj i pozostaw, bez mieszania, na 20 sekund. Następnie wymieszaj drewnianą łyżką, zgarniając jajka z dna patelni. Pozostaw na 10 sekund, a następnie zamieszaj ponownie. Powtarzaj tę czynność, aż jaja delikatnie się zetną, wciąż mają być jednak wilgotne. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na chwilę.