Wybieramy mięso na tatara
Wiele osób uważa, że jedzenie tatara może być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakiego mięsa użyjemy do przygotowania potrawy.
Wołowina musi być świeża i pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Wówczas nie musimy martwić się o bakterie i pasożyty. Jajko także powinno być jak najlepszej jakości. Pamiętajmy również, by tatara spożyć w ciągu trzech godzin od przygotowania. Do przyrządzenia dobrego tatara najlepsza będzie polędwica – ma piękny kolor, mało błon i jest soczysta. Możesz także użyć udźca lub rostbefu. Nie warto oszczędzać na jakości – im wyższa klasa wołowiny, tym lepiej. Najbardziej wykwintny jest siekany befsztyk tatarski, jednak siekanie wymaga nieco wprawy i jest dość czasochłonnym zajęciem. Mięso najpierw należy pokroić w poprzek włókiem na cienkie plastry, a następnie drobno poszatkować. Oczywiście jeśli przygotowujemy tatara na duże przyjęcie, możemy sobie ułatwić sprawę, używając maszynki do mielenia mięsa.