Sałata sałacie nierówna
O tym, że sałata jest zdrowa nikogo nie trzeba przekonywać. Jej delikatne liście zawierają bogactwo witamin: A,E,D,C i mikroelementów, takich jak: magnez, potas, wapń, żelazo. Dodatkowo sałata jest źródłem błonnika i kwasu foliowego. Jak się jednak okazuje wśród szerokiej gamy sałat są odmiany lepsze i gorsze dla naszego organizmu.
Najprostsza wskazówka, która może pomóc w wytypowaniu najzdrowszej, najbogatszej w witaminy sałaty, to jej kolor. Im ciemniejsza, tym sałata bogatsza w cenne dla zdrowia substancje. Z kolei sałaty jasno zielone, słabo wybarwione mają tych składników mniej.
Jeśli więc chcesz dodatkowo podkręcić wartość odżywczą swojej sałaty, zrezygnuj z sałaty lodowej czy masłowej na rzecz roszponki, rukoli a najlepiej szpinaku! Surowe liście szpinaku zdecydowanie biją na głowę inną zieleninę pod względem zawartości witamin i minerałów.