Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?
Lekko ostrawa w smaku, chrupiąca i niskokaloryczna rzodkiewka to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia procesy trawienia i wypełnia żołądek. Ponadto składnik ten reguluje przyswajanie cholesterolu z posiłków. Osoby z nadciśnieniem oraz zbyt wysokim poziomem cholesterolu powinny jeść 3-4 rzodkiewki dziennie, co zapewni naturalne leczenie. Warzywo to polecane jest również w kuracjach oczyszczających - starte na drobnej tarce bulwy poprawią funkcjonowanie wątroby i pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu organizm szybciej wydala toksyny.
Koktajle na bazie rzodkiewek to napoje polecane osobom, które borykają się z obrzękami. Produkt ten ma właściwości moczopędne, wspomaga funkcjonowanie nerek i zapobiega tworzeniu się kamieni. W jego składzie znajdziemy też sporą dawkę witamin (zwłaszcza C, B1, B2 i beta-karotenu), a także składników mineralnych, które wzmacniają organizm i podnoszą odporność.