Rzodkiewka czerwona
Najbardziej znaną odmianą rzodkwi zwyczajnej są czerwone rzodkiewki, uprawiane we wszystkich krajach świata. Rzodkiewka może mieć kształt kuli albo stożka. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także cenne pierwiastki - fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Badania dowiodły, że czerwona rzodkiewka poprawia wzrok, korzystnie wpływa na intelekt i pamięć, uzdrawia cały organizm. Ma właściwości antybiotyczne, działa grzybobójczo, bakteriostatycznie, drenuje nerki i wątrobę, pobudza apetyt i trawienie, a także ukrwienie organizmu. Korzystnie wpływa na porost włosów, działa przeciwbólowo, przeciwkrzywicznie, przeciwszkorbutowo, wykrztuśnie, żółciotwórczo i żółciopędnie.
Czerwona rzodkiewka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni - głównie jako składnik surówek i sałatek. Można ją również dodać do sosów, zup, chłodników czy twarogów. Świetnie smakuje pokrojona w plasterki albo starta. Spożywanie rzodkiewki zaleca się m.in. przy anemii, astmie, dolegliwościach oskrzelowych i wątrobowych, kamieniach nerkowych i żółciowych, krzywicy, reumatyzmie czy szkorbucie.