Rzodkiew i jej odmiany

Czerwona, biała, czarna, japońska - odmian rzodkwi mamy do wyboru, do koloru. A wszystkie są smaczne i bardzo zdrowe. Podajemy je głównie jako składnik surówek i sałatek, choć można je przyrządzić jeszcze na inne sposoby. Myśląc na wiosnę o rzodkwi, nie zapominajmy również o chrzanie - jej kuzynie - oraz o bombie witaminowej, jaką są kiełki.

Rzodkiew i jej odmiany

/ 8Czerwona czy japońska?

Obraz
© archiwum

Czerwona, biała, czarna, japońska - odmian rzodkwi mamy do wyboru, do koloru. A wszystkie są smaczne i bardzo zdrowe. Podajemy je głównie jako składnik surówek i sałatek, choć można je przyrządzić jeszcze na inne sposoby. Myśląc na wiosnę o rzodkwi, nie zapominajmy również o chrzanie - jej kuzynie - oraz o bombie witaminowej, jaką są kiełki.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Rzodkiew zwyczajna

Obraz
© archiwum

Rzodkiew uprawiana jest od tysiącleci. Jadali ją rzymscy niewolnicy, często gościła również na stołach w starożytnych Chinach, które uważa się za ojczyznę tego warzywa. Obecnie hoduje się ją w wielu odmianach, które różnią się kształtem i kolorem. W Polsce gatunkiem typowym jest rzodkiew zwyczajna - ona również dzieli się na trzy odmiany i wiele kultywarów, czyli roślin uprawnych powstałych np. w wyniku krzyżowania.

Rzodkiew zwyczajna to warzywo bardzo zdrowe. W 100 gramach znajduje się około 12 kalorii. Taka porcja w 14 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. W rzodkwi obecne są również flawonoidy, czyli substancje fitochemiczne o działaniu przeciwnowotworowym. Jej ostry smak pochodzi od glikozydów gorczycowych - substancji zawartych w skórce. Dlatego obrana rzodkiew smakuje łagodniej.

/ 8Rzodkiewka czerwona

Obraz
© archiwum

Najbardziej znaną odmianą rzodkwi zwyczajnej są czerwone rzodkiewki, uprawiane we wszystkich krajach świata. Rzodkiewka może mieć kształt kuli albo stożka. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także cenne pierwiastki - fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas. Badania dowiodły, że czerwona rzodkiewka poprawia wzrok, korzystnie wpływa na intelekt i pamięć, uzdrawia cały organizm. Ma właściwości antybiotyczne, działa grzybobójczo, bakteriostatycznie, drenuje nerki i wątrobę, pobudza apetyt i trawienie, a także ukrwienie organizmu. Korzystnie wpływa na porost włosów, działa przeciwbólowo, przeciwkrzywicznie, przeciwszkorbutowo, wykrztuśnie, żółciotwórczo i żółciopędnie.

Czerwona rzodkiewka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni - głównie jako składnik surówek i sałatek. Można ją również dodać do sosów, zup, chłodników czy twarogów. Świetnie smakuje pokrojona w plasterki albo starta. Spożywanie rzodkiewki zaleca się m.in. przy anemii, astmie, dolegliwościach oskrzelowych i wątrobowych, kamieniach nerkowych i żółciowych, krzywicy, reumatyzmie czy szkorbucie.

/ 8Czarna rzodkiew

Obraz
© archiwum

Sporą popularnością cieszy się także rzodkiew czarna, która kształtem przypomina rzepę. Ma ciemną skórkę i biały miąższ o silnym smaku. Również ta odmiana ma wiele korzystnych właściwości. Działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, wpływa na łaknienie i trawienie. Posiada także silne właściwości przeciwszkorbutowe. Sprzyja opróżnianiu pęcherzyka żółciowego, uspokaja nerwy, wzmacnia czynności oddychania.

Z czarnej rzodkwi można przyrządzić m.in. smaczną surówkę. Zdrowie wzmocni także popijanie rozcieńczonego soku z tego warzywa. Czarna rzodkiew zalecana jest przy wypadaniu włosów, a także przy artretyzmie, kokluszu, uczuleniach, egzemie, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Można z niej przyrządzić syrop na kaszel. W tym celu krążki czarnej rzodkwi należy posypać cukrem. Po 10 godzinach odlać sok. Popijać 4-6 łyżek dziennie - to idealny napój wzmacniający dla dzieci.

/ 8Biała rzodkiew

Obraz
© archiwum

Polacy coraz chętniej sięgają po rzodkiew białą - długą i stożkowatą. Ma ona łagodniejszy smak od rzodkiewki czerwonej. W 100 gramach tej odmiany znajduje się tylko 14 kalorii. Jest zdrowa i smaczna. Najlepiej nadaje się do sałatek i surówek. Świetnie smakuje podana z pomarańczą, ogórkiem albo groszkiem cukrowym. Przed przygotowaniem rzodkiew białą, podobnie jak czerwoną rzodkiewkę, trzeba dokładnie wyszorować i obciąć korzonki.

/ 8Rzodkiew japońska (daikon)

Obraz
© archiwum

Do rzodkwi białej podobna jest biała rzodkiew japońska (daikon), która kształtem przypomina marchew. Pochodzi z Azji i ma ostry smak. Oprócz zastosowania w surówkach i sałatkach, rzodkiew japońską można ugotować, zamarynować czy po prostu schrupać na surowo. Niekiedy uciera się ją także z marchwią, gotuje potem na parze i doprawia sosem winegret. Plasterki rzodkwi japońskiej możemy też ugotować na małym ogniu w wywarze, a potem poddusić z sokiem pomarańczowym. Ta odmiana podobnie jak inne działa leczniczo.

/ 8A może chrzan?

Obraz
© archiwum

Kuzynem rzodkwi jest dobrze znany Polakom chrzan - źródło takich witamin jak PP, C, A oraz z grupy B. Chrzan pobudza czynności żołądka i działa przeciwbólowo, moczopędnie i przeciwreumatycznie; zastosowany w kilkuminutowych okładach jest najlepszym zabiegiem przeciwreumatycznym. Obecne w chrzanie olejki eteryczne działają jak antybiotyk. Chrzanu nigdy nie należy gotować, ale podawać na surowo do mięs i wędlin na zimno, do ryb i innych zimnych przystawek. Często przyprawia się nim gotowane i pokrojone w plasterki czerwone buraki z chrzanem z dodatkiem octu jabłkowego i łyżki cukru (ćwikła).

/ 8Dobre kiełki

Obraz
© archiwum

Nie możemy zapominać także o bardzo zdrowych kiełkach rzodkiewki. Hamują proces rozwojowy bakterii, drożdży i grzybów pleśniowych. W kuchni stosuje się je raczej jako przyprawę - już kilka kiełków nadaje sałatkom oraz twarożkom charakterystyczny i dość ostry aromat. Nasiona rzodkwi moczy się około czterech godzin w wodzie, następnie odstawia na dwa do czterech dni w temperaturze pokojowej. Płukanie powinno odbywać się co najmniej 3, 4 razy dziennie. Kiełki zaczynamy zbierać, gdy mają około trzy milimetry.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Tańsza konkurencja dla botwinki. To skarbnica chlorofilu dla zdrowych nerek i wątroby
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Pij codziennie na czczo. Twoja wątroba ci podziękuje i będzie jak nowa
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Zamówili tradycyjne klopsiki w Sztokholmie. Kwota na paragonie robi wrażenie
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Taka kranówka nie nadaje się do picia. Wiele osób nie ma świadomości
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Zbija cukier, chroni organizm przed rakiem. Dietetyk alarmuje: Polacy jedzą go za mało
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Jesz paczkowaną rukolę lub inne sałaty? Dietetyczka tłumaczy, dlaczego mogą być niebezpieczne
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
Wlej 2 łyżki do serka wiejskiego. Mózg będzie działał jak komputer, a jelita jak w zegarku
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
To najzdrowsza odmiana cebuli. Jest smaczna i wykazuje działanie przeciwnowotworowe
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Z kawy zrób kompot. Ma mniej kofeiny i pomaga w trawieniu
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Pij na czczo lub przed posiłkiem. Wspomaga regenerację wątroby i pomaga zrzucić zbędne kilogramy