Ryż w praktyce
Wyróżnia się kilka metod gotowania ryżu, a każda z nich ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Najczęściej kupujemy ryż w woreczkach i gotujemy go we wrzątku. Lepiej jednak wybrać sypki produkt, a następnie zalać go wrzącą, osoloną wodą (1,5 litra na szklankę ryżu) i gotować ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić i podawać według upodobań. Inną metodą jest zalanie ziaren zimną wodą i doprowadzenie do wrzenia, po czym należy zmniejszyć gaz, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Zdrową wersją jest także przygotowanie ryżu na parze - do tego przyda się specjalny pojemnik do gotowania w parowarze.
Ryż będzie smaczniejszy po ugotowaniu w wywarze warzywnym. Niektórzy polecają dodanie do garnka odrobiny masła - dzięki czemu nie wykipi, a kilka kropel soku z cytryny zapewni śnieżnobiały kolor produktu. Ugotowane ziarenka można przechowywać w lodówce do dwóch dni, warto wykorzystać je m.in. do zapiekanek.