Trwa ładowanie...
d2ch7pa
27-07-2021 12:58

Rumiane racuchy z rabarbarem. Prosty przepis na słodki podwieczorek

Przepis

Racuchy z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. A próbowaliście kiedyś racuchów z rabarbarem? Puszyste, delikatne, lekko słodkie z wyczuwalną kwaskowata nutą. Po prostu pyszne. Przepis z bloga "Królestwo Garów" to gwarancja udanego podwieczorku.

d2ch7pa
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 400 ml kefiru
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300-350 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder, płynny miód lub syrop klonowy do podania
Przepis
  • Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem i odstawić.
  • Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodać cukier waniliowy.
  • Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Po czym połączyć z odsączonym rabarbarem.
  • Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Zdejmować, kłaść na ręczniku papierowym.
  • Przekładać na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ch7pa
d2ch7pa
d2ch7pa
Więcej tematów
d2ch7pa