Chutney z gruszek
Składniki: 200 ml octu jabłkowego, 50 ml soku z cytryny, 30g cukru trzcinowego, 1 jabłko, 5 bardzo dojrzałych gruszek, 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, 1/2 białej cebuli, 10 białych winogron bez pestek, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 10 goździków, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: goździki utrzeć w moździerzu. Gruszki obrać, podobnie jak jabłko i cebulę, a następnie pokroić je w drobną kostkę. Imbir obrać za pomocą łyżeczki i zetrzeć na tarce. Winogrona pokroić i usunąć pestki. Ocet połączyć z sokiem z cytryny i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Dodać owoce, doprawić i wymieszać. Gotować ok. 40 minut, aż masa zgęstnieje. Używać do mięs, deski serów i wytrawnych kanapek.