Pyszne i zdrowe gruszki w prostych przepisach
Odchudzają i uzupełniają niedobory witamin.
Gruszki na polskich stołach
Grzanki ze szpinakiem, serem i gruszką
Składniki: 4 kromki ulubionego chleba, 1 gruszka, 60 g sera pleśniowego niebieskiego, garść umytych liści szpinaku, masło do posmarowania pieczywa, sól i pieprz dla smaku.
Przygotowanie: pieczywo posmarować masłem i zapiec. Gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Pomiędzy kromki włożyć osuszony szpinak, pokruszony sera i plasterki gruszki. Doprawić do smaku.
Sałatka z gruszką i granatem
Składniki: 2 garście umytego szpinaku, 1/4 szklanki orzechów włoskich, 1 mała gruszka, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki ziarenek granatu, 2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego. Dressing: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka syropu klonowego.
Przygotowanie: orzechy posiekać, gruszkę pokroić i skropić cytryną. Składniki ułożyć warstwami w słoiku lub wymieszać w misce. Polać wymieszanym dressingiem. Przed podaniem można schłodzić, aby smaki się "przegryzły".
Gruszki z miodem i musli
Składniki: 3 twarde gruszki np. Paryżanki, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, sok z połówki małej cytryny, spora szczypta cynamonu, 4 łyżki musli (można osobno zmieszać płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę).
Przygotowanie: umyte owoce pokroić i usunąć gniazda nasienne i ogonki. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić w rondelku razem z cukrem i posmarować nim naczynie żaroodporne. Owoce ułożyć skórką do góry, całość polać miodem, oprószyć cynamonem. Piec 25 minut w 190 stopniach C. Na koniec posypać musli.
Gruszki zapiekane z cieście francuskim
Składniki: 2 gruszki, 1 jajko, płat ciasta francuskiego, cynamon, cukier trzcinowy.
Przygotowanie: gruszki umyć i obrać, zostawiając ogonki. Oprószyć owoce cynamonem. Ciasto francuskie pokroić na długie prostokąty. Owinąć nimi gruszki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach C.
Chutney z gruszek
Składniki: 200 ml octu jabłkowego, 50 ml soku z cytryny, 30g cukru trzcinowego, 1 jabłko, 5 bardzo dojrzałych gruszek, 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, 1/2 białej cebuli, 10 białych winogron bez pestek, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 10 goździków, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: goździki utrzeć w moździerzu. Gruszki obrać, podobnie jak jabłko i cebulę, a następnie pokroić je w drobną kostkę. Imbir obrać za pomocą łyżeczki i zetrzeć na tarce. Winogrona pokroić i usunąć pestki. Ocet połączyć z sokiem z cytryny i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Dodać owoce, doprawić i wymieszać. Gotować ok. 40 minut, aż masa zgęstnieje. Używać do mięs, deski serów i wytrawnych kanapek.