Pyszne i zdrowe gruszki w prostych przepisach

Odchudzają i uzupełniają niedobory witamin.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Gruszki na polskich stołach

/ 6Grzanki ze szpinakiem, serem i gruszką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kromki ulubionego chleba, 1 gruszka, 60 g sera pleśniowego niebieskiego, garść umytych liści szpinaku, masło do posmarowania pieczywa, sól i pieprz dla smaku.

Przygotowanie: pieczywo posmarować masłem i zapiec. Gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Pomiędzy kromki włożyć osuszony szpinak, pokruszony sera i plasterki gruszki. Doprawić do smaku.

/ 6Sałatka z gruszką i granatem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 garście umytego szpinaku, 1/4 szklanki orzechów włoskich, 1 mała gruszka, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki ziarenek granatu, 2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego. Dressing: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka syropu klonowego.

Przygotowanie: orzechy posiekać, gruszkę pokroić i skropić cytryną. Składniki ułożyć warstwami w słoiku lub wymieszać w misce. Polać wymieszanym dressingiem. Przed podaniem można schłodzić, aby smaki się "przegryzły".

/ 6Gruszki z miodem i musli

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 twarde gruszki np. Paryżanki, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, sok z połówki małej cytryny, spora szczypta cynamonu, 4 łyżki musli (można osobno zmieszać płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe i włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę).

Przygotowanie: umyte owoce pokroić i usunąć gniazda nasienne i ogonki. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić w rondelku razem z cukrem i posmarować nim naczynie żaroodporne. Owoce ułożyć skórką do góry, całość polać miodem, oprószyć cynamonem. Piec 25 minut w 190 stopniach C. Na koniec posypać musli.

/ 6Gruszki zapiekane z cieście francuskim

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 gruszki, 1 jajko, płat ciasta francuskiego, cynamon, cukier trzcinowy.

Przygotowanie: gruszki umyć i obrać, zostawiając ogonki. Oprószyć owoce cynamonem. Ciasto francuskie pokroić na długie prostokąty. Owinąć nimi gruszki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach C.

/ 6Chutney z gruszek

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 200 ml octu jabłkowego, 50 ml soku z cytryny, 30g cukru trzcinowego, 1 jabłko, 5 bardzo dojrzałych gruszek, 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, 1/2 białej cebuli, 10 białych winogron bez pestek, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 10 goździków, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie: goździki utrzeć w moździerzu. Gruszki obrać, podobnie jak jabłko i cebulę, a następnie pokroić je w drobną kostkę. Imbir obrać za pomocą łyżeczki i zetrzeć na tarce. Winogrona pokroić i usunąć pestki. Ocet połączyć z sokiem z cytryny i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Dodać owoce, doprawić i wymieszać. Gotować ok. 40 minut, aż masa zgęstnieje. Używać do mięs, deski serów i wytrawnych kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny