Kuracja
Profilaktycznie zaleca się spożywanie nie więcej niż 20 gram pyłku kwiatowego dziennie w przypadku dorosłych, natomiast dzieciom połowę tej dawki. Najbardziej efektywne jest rozpuszczanie go w wodzie i pozostawienie na 2-3 godziny, ponieważ wtedy przyswajalność składników wzrasta nawet o 80 proc. By jeszcze ją zwiększyć, warto przed konsumpcją pamiętać o jego rozdrobnienie np. przy użyciu młynka. Taką miksturę pijemy na czczo dwa razy dziennie przez okres nawet do 3 miesięcy. Po tym czasie warto zrobić krótką przerwę, by nasz organizm za bardzo się nie przyzwyczaił i mógł czerpać korzyści także przy okazji następnych kuracji. Doskonale też pasuje jako dodatek do ulubionej owsianki, koktajlu czy z jogurtem. Z pyłku można również przygotować smaczną pastę do smarowania kanapek na śniadanie. Wystarczy go połączyć z miodem, białym serem czy dżemem.
Ola/Magda/WP kuchnia