Pyłek kwiatowy - niedoceniany brat miodu

Choć wygląda bardzo niepozornie, jest prawdziwym super-food. Stanowi wspaniałe źródło witamin i minerałów, ma działanie antydepresyjne i doskonale sobie radzi w walce z cukrzycą.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Najwartościowszy produkt roślinny

Obraz
© 123RF.COM

Pyłek kwiatowy jest wciąż mało znany i niedoceniany w Polsce, a kryje w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. To właśnie z tego powodu nazywa się go najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym i naturalną multiwitaminą. Jest źródłem ponad 250 różnych składników, które mają wspaniały wpływ na stan naszego organizmu i samopoczucie. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, skutecznie przyśpiesza metabolizm i działa jak antydepresant. To jednak nie koniec jego możliwości. Zajrzyjcie do naszej galerii i poznajcie wspaniałe właściwości pyłku kwiatowego!

/ 7Jeden test i wiesz, że miód jest dobry

/ 7Bogactwo składników

Obraz
© 123RF.COM

Jego imponujący skład i właściwości wynikają z tego, że jest męską komórką rozrodczą kwiatów i to właśnie z niego powstaje nowa roślina. Stanowi także - obok miodu - podstawowy pokarm dla pszczół. Znajdują się w nim nie tylko węglowodany i zdrowe tłuszcze, ale też szereg innych substancji. Wymienianie warto zacząć od ponad 32 aminokwasów, składników mineralnych jak potas, krzem, żelazo i cynk, a także wielu witamin z grupy B czy witaminę PP. Zwłaszcza ta ostatnia jest cenna z tego względu, że doskonale uszczelnia naczynia krwionośne, co ogranicza ich pękanie i powstawanie siniaków. Pyłek pszczeli zawiera więc w sobie niemal wszystko, czego potrzebujemy do zdrowego funkcjonowania. To czyni z niego wspaniały super food.

/ 7Szereg właściwości

Obraz
© 123RF.COM

Te niepozorne ziarenka mają szereg wspaniałych właściwości. Przede wszystkim regulują przemianę materii i doprowadzają ją do optymalnego stanu, co oznacza, że osoby z niedowagą nabierają apetytu, a z nadwagą pozbywają się zbędnych kilogramów. Ze względu na właściwości odżywcze pyłek kwiatowy zaleca się nie tylko sportowcom, ale też anemikom. Jego regularne spożywanie zwiększa bowiem poziom czerwonych krwinek i żelaza. Ponadto ma działanie silnie oczyszczające i odtruwające wątrobę, dlatego stosuje się go także w leczeniu choroby alkoholowej. Warto też po niego sięgnąć z tego względu, że dzięki dużej zawartości ryboflawiny poprawia wzrok, pomaga obniżyć poziom cukru, a także wspomaga leczenie zapaleń prostaty.

/ 7Dla spokojnej duszy

Obraz
© 123RF.COM

Jest naturalnym antydepresantem, poprawia samopoczucie i uspokaja, dlatego szczególnie poleca się go osobom żyjącym w ciągłym biegu i stresie. Nie tylko wzmacnia system nerwowy, ale też pozytywnie wpływa na jego koncentracje, dzięki czemu poprawia sprawność psychiczną i zmniejsza uczucie rozdrażnienie.

/ 7Piękna i młoda

Obraz
© 123RF.COM

Odżywia, pielęgnuje i rozświetla cerę. Dzięki swojemu imponującemu składowi ma podobne działanie jak antybiotyk czy najlepszy dermokosmetyk, dlatego radzi sobie nawet w zwalczaniu silnych oznak trądziku. Efektem regularnego stosowania - zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie - jest gładka, promienna i piękna skóra. Dodatkowo skutecznie opóźnia procesy starzenia, jest wybawieniem na pękające naczynka i przebarwienia. Od dziś nigdy nie powinno go zabraknąć w twojej kosmetyczce.

/ 7Kuracja

Obraz
© 123RF.COM

Profilaktycznie zaleca się spożywanie nie więcej niż 20 gram pyłku kwiatowego dziennie w przypadku dorosłych, natomiast dzieciom połowę tej dawki. Najbardziej efektywne jest rozpuszczanie go w wodzie i pozostawienie na 2-3 godziny, ponieważ wtedy przyswajalność składników wzrasta nawet o 80 proc. By jeszcze ją zwiększyć, warto przed konsumpcją pamiętać o jego rozdrobnienie np. przy użyciu młynka. Taką miksturę pijemy na czczo dwa razy dziennie przez okres nawet do 3 miesięcy. Po tym czasie warto zrobić krótką przerwę, by nasz organizm za bardzo się nie przyzwyczaił i mógł czerpać korzyści także przy okazji następnych kuracji. Doskonale też pasuje jako dodatek do ulubionej owsianki, koktajlu czy z jogurtem. Z pyłku można również przygotować smaczną pastę do smarowania kanapek na śniadanie. Wystarczy go połączyć z miodem, białym serem czy dżemem.

Ola/Magda/WP kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia