Pyłek kwiatowy - niedoceniany brat miodu

Choć wygląda bardzo niepozornie, jest prawdziwym super-food. Stanowi wspaniałe źródło witamin i minerałów, ma działanie antydepresyjne i doskonale sobie radzi w walce z cukrzycą.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Najwartościowszy produkt roślinny

Obraz
© 123RF.COM

Pyłek kwiatowy jest wciąż mało znany i niedoceniany w Polsce, a kryje w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. To właśnie z tego powodu nazywa się go najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym i naturalną multiwitaminą. Jest źródłem ponad 250 różnych składników, które mają wspaniały wpływ na stan naszego organizmu i samopoczucie. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, skutecznie przyśpiesza metabolizm i działa jak antydepresant. To jednak nie koniec jego możliwości. Zajrzyjcie do naszej galerii i poznajcie wspaniałe właściwości pyłku kwiatowego!

/ 7Jeden test i wiesz, że miód jest dobry

/ 7Bogactwo składników

Obraz
© 123RF.COM

Jego imponujący skład i właściwości wynikają z tego, że jest męską komórką rozrodczą kwiatów i to właśnie z niego powstaje nowa roślina. Stanowi także - obok miodu - podstawowy pokarm dla pszczół. Znajdują się w nim nie tylko węglowodany i zdrowe tłuszcze, ale też szereg innych substancji. Wymienianie warto zacząć od ponad 32 aminokwasów, składników mineralnych jak potas, krzem, żelazo i cynk, a także wielu witamin z grupy B czy witaminę PP. Zwłaszcza ta ostatnia jest cenna z tego względu, że doskonale uszczelnia naczynia krwionośne, co ogranicza ich pękanie i powstawanie siniaków. Pyłek pszczeli zawiera więc w sobie niemal wszystko, czego potrzebujemy do zdrowego funkcjonowania. To czyni z niego wspaniały super food.

/ 7Szereg właściwości

Obraz
© 123RF.COM

Te niepozorne ziarenka mają szereg wspaniałych właściwości. Przede wszystkim regulują przemianę materii i doprowadzają ją do optymalnego stanu, co oznacza, że osoby z niedowagą nabierają apetytu, a z nadwagą pozbywają się zbędnych kilogramów. Ze względu na właściwości odżywcze pyłek kwiatowy zaleca się nie tylko sportowcom, ale też anemikom. Jego regularne spożywanie zwiększa bowiem poziom czerwonych krwinek i żelaza. Ponadto ma działanie silnie oczyszczające i odtruwające wątrobę, dlatego stosuje się go także w leczeniu choroby alkoholowej. Warto też po niego sięgnąć z tego względu, że dzięki dużej zawartości ryboflawiny poprawia wzrok, pomaga obniżyć poziom cukru, a także wspomaga leczenie zapaleń prostaty.

/ 7Dla spokojnej duszy

Obraz
© 123RF.COM

Jest naturalnym antydepresantem, poprawia samopoczucie i uspokaja, dlatego szczególnie poleca się go osobom żyjącym w ciągłym biegu i stresie. Nie tylko wzmacnia system nerwowy, ale też pozytywnie wpływa na jego koncentracje, dzięki czemu poprawia sprawność psychiczną i zmniejsza uczucie rozdrażnienie.

/ 7Piękna i młoda

Obraz
© 123RF.COM

Odżywia, pielęgnuje i rozświetla cerę. Dzięki swojemu imponującemu składowi ma podobne działanie jak antybiotyk czy najlepszy dermokosmetyk, dlatego radzi sobie nawet w zwalczaniu silnych oznak trądziku. Efektem regularnego stosowania - zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie - jest gładka, promienna i piękna skóra. Dodatkowo skutecznie opóźnia procesy starzenia, jest wybawieniem na pękające naczynka i przebarwienia. Od dziś nigdy nie powinno go zabraknąć w twojej kosmetyczce.

/ 7Kuracja

Obraz
© 123RF.COM

Profilaktycznie zaleca się spożywanie nie więcej niż 20 gram pyłku kwiatowego dziennie w przypadku dorosłych, natomiast dzieciom połowę tej dawki. Najbardziej efektywne jest rozpuszczanie go w wodzie i pozostawienie na 2-3 godziny, ponieważ wtedy przyswajalność składników wzrasta nawet o 80 proc. By jeszcze ją zwiększyć, warto przed konsumpcją pamiętać o jego rozdrobnienie np. przy użyciu młynka. Taką miksturę pijemy na czczo dwa razy dziennie przez okres nawet do 3 miesięcy. Po tym czasie warto zrobić krótką przerwę, by nasz organizm za bardzo się nie przyzwyczaił i mógł czerpać korzyści także przy okazji następnych kuracji. Doskonale też pasuje jako dodatek do ulubionej owsianki, koktajlu czy z jogurtem. Z pyłku można również przygotować smaczną pastę do smarowania kanapek na śniadanie. Wystarczy go połączyć z miodem, białym serem czy dżemem.

Ola/Magda/WP kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości