Kilka praktycznych rad
- Trzymaj swoje ulubione przyprawy w łatwo dostępnym miejscu, by zawsze o nich pamiętać i sięgać po nie coraz częściej.
- Przechowuj je w szczelnych pojemnikach z dala od źródła ciepła, światła i wilgoci.
- Aby zachować jakość, przy gotowaniu nie otwieraj pudełka z przyprawą bezpośrednio nad garnkiem, ale weź odrobinę do ręki i dopiero dodaj do potrawy.
- W miarę możliwości uprawiaj własne zioła. Taki ogródek nie zajmuje dużo miejsca, a niewątpliwie ułatwia dostęp do dobrodziejstw natury.
- Bądź szczodry! Zamiast używać gałązki pietruszki do ozdobienia półmisków, posiekaj ją i dodaj do przygotowanego dania.
- Miksuj i łącz! Biorąc pod uwagę różnorodność zawartych w ziołach i przyprawach związków fitochemicznych, łączenie ich zapewnia lepsze działanie.
Anna Załubska, dietetyk