Bulionetka domowa drobiowa Knorr
Hasła na opakowaniu - "domowa" oraz "smak z natury doskonały", a także struktura produktu - w końcu zamiast kostki mamy płynną bazę do zup - sprawiają, że wiele osób podświadomie uważa bulionetkę za zdrowszą i bardziej naturalną niż rosół w kostce. Niestety różnica nie jest aż tak duża. Niemniej jednak w składzie jest kilka zmian, na które warto zwrócić uwagę. Oczywiście na pierwszym miejscu nie ma soli, ale tylko dlatego, że pojawiła się woda, niezbędna dla stworzenia produktu o płynnej konsystencji. Kolejne pozycje już nie zaskakują: sól, tłuszcz roślinny, cukier i ekstrakt drożdżowy (w tym jęczmień). Niespodzianką za to jest brak wzmacniaczy smaku i zapachu, które nie tylko nie pojawiają się na początku listy, ale w ogóle zniknęły ze składu. Niestety w parze z wyeliminowaniem sztucznych dodatków nie idzie zwiększenie zawartości mięsa. Kolejny na liście składników - tłuszcz kurzy, stanowi jedynie 2 proc. produktu, a mięsa kurzego jest tylko 0,2 proc. Pozostałe produkty użyte do produkcji bulionetki to:
aromaty, por (0,9 proc.), substancje żelujące (guma ksantanowa i mączka chleba świętojańskiego), natka pietruszki, czosnek, pieprz, syrop karmelowy, maltodekstryna oraz barwnik (mieszanina karotenów).