Prześwietlamy kostki rosołowe
Biorąc pod uwagę skład rosołowych kostek, łatwo zrozumieć dlaczego dietetycy zalecają umiar w ich stosowaniu.
Biorąc pod uwagę skład rosołowych kostek, łatwo zrozumieć dlaczego dietetycy zalecają umiar w ich stosowaniu. Choć na opakowaniu czytamy, że trzymamy w dłoni kwintesencję wywaru z bulionu z kurczaka, wołowiny, warzyw czy grzybów, lista składników zamieszczona z tyłu pudełka wyraźnie temu przeczy. W końcu każda gospodynie wie, z czego składa się dobry bulion. To przede wszystkim uczciwy kawałek mięsa, mnóstwo warzyw, zieleniny, garść przypraw oraz szczypta niezdrowej soli.
Niestety w typowych kostkach rosołowych to właśnie soli znajdziemy najwięcej, potem chemię - substancje wzmacniające smak i zapach, a mięso czy mięsny tłuszcz stanowi jedynie znikomy procent takiego bulionu. Co zatem znajdziemy w bulionowych kostkach i czy we wszystkich jest to samo? A może są też takie, które mają mniej chemiczny skład? Przyjrzyjmy się konkretnym przykładom.
AD/mmch/kuchnia.wp.pl