Lody pistacjowe
Składniki: 150 g obranych, niesolonych pistacji, 600 ml mleka 3,2%, 1 pomarańcza, 5 żółtek, 125 g jogurtu typu greckiego, kakao.
Przygotowanie: pistacje zmielić (kilka można posiekać i zostawić do dekoracji), wymieszać z mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny. W tym czasie sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ostudzone przelać przez sitko wyłożone gazą. Ponownie zagotować z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Utrzeć żółtka, a następnie powoli i stopniowo dodawać mleczną mieszaninę (można użyć do tego "kąpieli lodowej" jak przy lodach miętowych), cały czas ucierając. Całość podgrzewać jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała. Gotową wlać do pojemnika, ostudzić, a następnie mrozić minimum 4 godziny.