Trwa ładowanie...
LifeTube/Jaja w kuchni
24-03-2016 09:32

Przepis na zapiekany żurek

Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. To staropolskie danie jest jednym z ulubionych potraw Polaków. W wersji tradycyjnej zupa przyrządzona jest na zakwasie i podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis

d2bu1w3
d2bu1w3

Żurek to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją zupa przyrządzona jest na zakwasie. Najczęściej podawana z jajkiem i białą kiełbasą. Zamiast klasycznej wersji warto przygotować żurek zapiekany. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Jego forma zaskoczy gości. Zobaczcie przepis.

Składniki:
1 kg ziemniaków
300g pora
3 łodygi selera naciowego
3-4 marchewki
800g białej kiełbasy
1/2l słodkiej śmietanki 30 proc.
1/2l zakwasu na żurek
2-3 posiekane ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
ugotowane jajka

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę, por i boczek kroimy w cienkie plasterki.
  2. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i rozdrabniamy mięso.
  3. Śmietankę łączymy z zakwasem i czosnkiem, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę ziemniaków, por, marchew, seler, boczek, kiełbasę, ziemniaki. Całość wypełniamy zalewą i posypujemy ziołami.
  5. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180C dwie godziny. 20 minut przed końcem zdejmujemy folię. POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

d2bu1w3
d2bu1w3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bu1w3
Więcej tematów