Trwa ładowanie...
dlmmf2f
06-12-2021 08:44

Przepis na zakwas buraczany

Przepis

Zakwas buraczany jest naturalnym źródłem probiotyków. Wzmacnia i oczyszcza krew, jest dobry w przypadkach kandydozy, anemii, niedokrwistości oraz przy rekonwalescencji. Polecam pić go przez cały rok! Naturalnie wzmacnia cały organizm.

dlmmf2f
4.8
(5 głosów)
Oceń:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Monika - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 kg buraków, najlepiej podłużnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 ususzone kromki chleba na zakwasie (żytniego, bez drożdży)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 selera lub mały seler
  • ziele angielskie (kilka ziarenek)
  • 1 łyżka majeranku
  • liście laurowe (kilka)
  • duży słoik do kiszenia ogórków
  • ciężarek do przyciśnięcia warzyw na górze słoika (może być mniejszy słoik)
Przepis
  • Wszystkie warzywa najlepiej namoczyć na godzinę w misce z sodą oczyszczoną. Dzięki temu pozbędziemy się pestycydów oraz pleśni. Dobrze potem wyszorować warzywa pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w talarki.
  • Na dno dużego słoika położyć ususzoną kromkę chleba, dodać trochę ziół i czosnku. Następnie pokrojone warzywa. W połowie słoika dodać drugą kromkę, posypać znowu ziołami i czosnkiem.
  • Dodać drugą warstwę warzyw. Wszystko zalać dobrej jakości wodą (najlepiej filtrowaną) tak, żeby pokryć warzywa. Jeżeli jakieś warzywo będzie wystawało ponad powierzchnię wody, utworzy się pleśń i niestety cały słoik będzie do wyrzucenia.
  • Nie zamykać słoika przykrywką, tylko przycisnąć na górze drugim, mniejszym słoikiem albo ciężarkiem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 7 dni.
  • Mieszać co 2–3 dni wodę na górze słoika, patrzeć, czy nie gromadzi się pleśń. Spleśniały zakwas niestety nie nadaje się do spożycia.
  • Po 7 dniach zlać zakwas do szklanej butelki i wstawić do lodówki. Pić rano na czczo od 0,5 do 1 szklanki.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gwiazdowskiej "Tajemnice Zdrowia"

  Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Podziel się opinią

10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
dlmmf2f
dlmmf2f
Więcej tematów
dlmmf2f

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj