Źródło witamin z morskich głębin
Jeśli chodzi o witaminy, to przegrzebki są znakomitym źródłem witaminy B12 (kobalaminy). To witamina naszemu organizmowi niezbędna, na niedobór której cierpią wegetarianie i weganie - muszą przyjmować ją w postaci suplementu. Witamina B12 uczestniczy w budowie osłonek nerwowych, syntezie DNA oraz białek, wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Zapewnia równowagę psychiczną, wpływa na łaknienie i układ kostny - niedobór kobalaminy prowadzi do anemii złośliwej i powoduje trwałe uszkodzenie układu nerwowego.
Przegrzebki są także bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. To tzw. dobre tłuszcze, które wzmacniają serce i zapewniają jego sprawne funkcjonowanie, regulują poziom cholesterolu, zbijają wysokie ciśnienie krwi, usprawniają pracę mózgu, ograniczają ryzyko rozwoju nowotworów - to wnioski płynące z badań przeprowadzonych na University of Maryland Medical Center. Spożywanie sanżaków chroni przed arytmią, wylewem, zawałem, pomaga pozbyć się nadwagi, działa przeciwzapalnie.