Jak smażyć pączki?
- Pączki, a także faworki, smażyć można na oleju rzepakowym lub na smalcu. Nie należy wykorzystywać do smażenia oliwy z oliwek. Ma charakterystyczny posmak, który tylko zepsuje smak słodkości. Najczęstszym błędem przy smażeniu jest zbyt wysoka temperatura tłuszczu, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr i kontrolować ją na poziomie 170-180 stopni Celsjusza - radzi Aneta Kuroń.
- Przy smażeniu polecam korzystać z głębszego garnka, aby pączki nie szorowały po dnie i mogły swobodnie pływać w tłuszczu. Zabawnym trikiem sprzed wieków było obgotowywanie pączków, a dopiero później wrzucanie ich na rozgrzany tłuszcz – dzięki temu ciasto w środku nie było surowe i chłonęły mniej tłuszczu - dodaje cukierni i autorka bloga kulinarnego, którego prowadzi wraz z mężem www.kuron.com.
Innym sposobem, aby ciasto nie było zbyt tłuste jest oczywiście dodatek alkoholu do masy. W przypadku pączków lepiej nie dodawać cukru do ciasta, bo szybciej przypalą się w trakcie smażenia.
- Po wyjęciu pączków z tłuszczu warto je odsączyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Pączki będą zdecydowanie smaczniejsze - wyjaśnia ekspertka.