Proste triki na przepyszne pączki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Pomorska

/ 5Aneta Kuroń podpowiada, jak wykorzystać sposoby sprzed lat.

Obraz
© 123RF.COM

Pączki, czyli jeden ze słodkich symboli Karnawału, niestety nie zostały wymyślone w Polsce. Niektórzy historycy są zdania, że ich genezy można szukać na Bliski Wschodzie, inni eksperci stawiają na starożytny Rzym. Jedno jest pewne, początkowo danie to przygotowywano na wytrawny sposób. Chlebowe ciasto wypełnione słoniną smażono na smalcu. Przysmak serwowano z tłustym mięsiwem i napitkiem. W późniejszych latach postać pączków ewoluowała, aż do współczesnej wersji, czyli pulchnego ciasta wypełnionego słodkim nadzieniem. Aby doskonale smakowały, nie można ciasta przypalić - Aneta Kuroń ma na to sprawdzone sposoby, którymi się z nami podzieliła.

/ 5Jak smażyć pączki?

Obraz
© 123RF.COM

- Pączki, a także faworki, smażyć można na oleju rzepakowym lub na smalcu. Nie należy wykorzystywać do smażenia oliwy z oliwek. Ma charakterystyczny posmak, który tylko zepsuje smak słodkości. Najczęstszym błędem przy smażeniu jest zbyt wysoka temperatura tłuszczu, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr i kontrolować ją na poziomie 170-180 stopni Celsjusza - radzi Aneta Kuroń.
- Przy smażeniu polecam korzystać z głębszego garnka, aby pączki nie szorowały po dnie i mogły swobodnie pływać w tłuszczu. Zabawnym trikiem sprzed wieków było obgotowywanie pączków, a dopiero później wrzucanie ich na rozgrzany tłuszcz – dzięki temu ciasto w środku nie było surowe i chłonęły mniej tłuszczu - dodaje cukierni i autorka bloga kulinarnego, którego prowadzi wraz z mężem www.kuron.com.
Innym sposobem, aby ciasto nie było zbyt tłuste jest oczywiście dodatek alkoholu do masy. W przypadku pączków lepiej nie dodawać cukru do ciasta, bo szybciej przypalą się w trakcie smażenia.
- Po wyjęciu pączków z tłuszczu warto je odsączyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Pączki będą zdecydowanie smaczniejsze - wyjaśnia ekspertka.

/ 5Co do środka?

Obraz
© 123RF.COM

- Pączki można serwować z różnymi nadzieniami na słodko: z czekoladą, kremem jajecznym adwokat, z kremem angielskim. Ostatnio nawet spotkałam się z pączkami nadzianymi bitą śmietaną. Myślę, że wszystkie kremy nadające się do szprycowania (nadziewania za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki) sprawdzą się tu świetnie. Niektóre będą, moim zdaniem, pasowały bardziej – inne mniej - radzi Aneta Kuroń.

/ 5Dekoracja pączków

Obraz
© Pixabay.com

Forma dekoracji pączków zależy jedynie od naszej wyobraźni i upodobań smakowych. Najbardziej charakterystyczne połączenie to lukier i skórka pomarańczowa.
- Słodkości te można serwować z oprószając cukrem pudrem lub polewając lukrem. Dodatek ten wystarczy przygotować na wodzie, łącząc ją z cukrem pudrem. Całość obsypać kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej. Pięknie prezentują się także pączki fantazyjnie oblane czekoladą.

/ 5Jak przechowywać pączki?

Obraz
© 123RF.COM

Jak radzi Aneta Kuroń, pączki co do zasady powinno się jeść na świeżo, od razu po przygotowaniu.
- Szybko schną i robią się czerstwe. Faworki z kolei można przechować dłużej w suchym, ciepłym miejscu - na przykład w pudełeczku. Nie należy ich chować do lodówki, bo wchłoną wilgoć i przestaną być kruche.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny