Prosta rolada na obiad. Rodzina ustawi się w kolejce po dokładkę
W lodówce zawsze warto mieć zapas ciasta francuskiego. Przygotujemy z niego pyszne rożki z jabłkami czy czekoladą, przekąskę ze szpinakiem i fetą, ślimaczki z ulubionym farszem czy przepyszną roladę z mięsem mielonym. Rolada sprawdzi się na obiad lub kolację. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
- Piekarnik nastawiamy na 220 st. C.
- Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno lub miksujemy za pomocą blendera. Do mięsa dodajemy musztardę, oliwki, całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
- Ciasto rozwijamy, wykładamy na nim mięso, które rozprowadzamy równomiernie pozostawiając wolne brzegi, od dłuższej strony ciasta.
- Ser camembert kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości.
- 1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
- Ciasto pieczemy w 220 st. c przez pierwsze 10 min, następnie skręcamy temp. do 200 st. C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
- Takie ciasto możemy podawać na ciepło, krojąc w większe kawałki, lub po przestygnięciu w cieńsze plastry.
Podziel się opinią
Komentarze