Trwa ładowanie...
dfyz9xl
22-07-2021 10:27

Prosta rolada na obiad. Rodzina ustawi się w kolejce po dokładkę

Przepis

W lodówce zawsze warto mieć zapas ciasta francuskiego. Przygotujemy z niego pyszne rożki z jabłkami czy czekoladą, przekąskę ze szpinakiem i fetą, ślimaczki z ulubionym farszem czy przepyszną roladę z mięsem mielonym. Rolada sprawdzi się na obiad lub kolację. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

dfyz9xl
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce)
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 jajko
  • 60 g sera camembert
Przepis
  • Piekarnik nastawiamy na 220 st. C.
  • Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno lub miksujemy za pomocą blendera. Do mięsa dodajemy musztardę, oliwki, całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto rozwijamy, wykładamy na nim mięso, które rozprowadzamy równomiernie pozostawiając wolne brzegi, od dłuższej strony ciasta.
  • Ser camembert kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości.
  • 1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
  • Ciasto pieczemy w 220 st. c przez pierwsze 10 min, następnie skręcamy temp. do 200 st. C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
  • Takie ciasto możemy podawać na ciepło, krojąc w większe kawałki, lub po przestygnięciu w cieńsze plastry.

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfyz9xl
dfyz9xl
dfyz9xl
Więcej tematów
dfyz9xl