Jabłka
Pomijając różnego typu akcje społeczne, w naszym kraju owoce te nie są doceniane. Błędem jest mała ilość jabłek w codziennej diecie, a zwłaszcza w przypadku osób, które marzą o zgrabnej figurze. Produkt ten nie jest kaloryczny - średniej wielkości owoc dostarcza około 90 kcal. Charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym. Przede wszystkim jednak zawiera sporą dawkę błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Dzięki temu zapewnia uczucie sytości na dłużej, nie tuczy i pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi. Aby osiągnąć upragniony efekt należy spożywać jabłka po dokładnym umyciu w ciepłej wodzie wraz ze skórką, ponieważ w niej i tuż pod nią skoncentrowane są najcenniejsze składniki. Według niektórych specjalistów ds. żywienia, najlepszym momentem na konsumpcję jabłka będzie czas na pół godziny przed posiłkiem.