Produkty słodzone fruktozą. Dlaczego powinniśmy ich unikać?
Świadomie unikamy produktów z cukrem, bo są niezdrowe oraz tuczą. Jednak zastępując je dosładzanym syropem glukozowo-fruktozowym jeszcze bardziej szkodzimy naszemu organizmowi. Syropy nie tylko łatwiej niż kryształki cukru rozpuszczają się w produktach i szybciej są wchłaniane przez nasz organizm, co powoduje zaburzenia wydalania insuliny.
Świadomie unikamy produktów z cukrem, bo są niezdrowe oraz tuczą. Jednak zastępując je dosładzanym syropem glukozowo-fruktozowym jeszcze bardziej szkodzimy naszemu organizmowi. Syropy nie tylko łatwiej niż kryształki cukru rozpuszczają się w produktach, ale również szybciej są wchłaniane przez nasz organizm, co powoduje zaburzenia wydzielania insuliny.
Wyłącznie fruktoza zawarta w owocach jest zdrowa i możemy spożywać ją w dużych ilościach.Połączenie glukozy i fruktozy sprzyja zachorowaniu na miażdżycę oraz cukrzycę. Ponadto fruktoza jest metabolizowana w wątrobie, co powoduje jej uszkodzenie. Fruktoza zaburza wydzielanie leptyny, czyli hormonu sytości. W konsekwencji cały czas odczuwamy głód i sięgamy po więcej. Syrop fruktozowo-glukozowy najdziemy nie tylko w produktach słodkich, ale także w mięsie, płatkach czy musztardzie.