Przechowywanie żywności poza lodówką
Chociaż przechowywania żywności w lodówce jest najpopularniejszym sposobem na utrzymanie jej świeżości, część produktów nie wymaga tej metody. Wśród nich znajdują się niektóre owoce i warzywa np. pomidory, które przechowywane w wysokich temperaturach tracą smak i aromat. Podobnie może stać się z cukinią, ogórkami i egzotycznymi owocami np. bananami, ananasami i cytrusami. Ziemniaki, a także cebula i czosnek również lepiej przechowywać w spiżarni. Ponadto powinniśmy chować w niej produkty sypkie takie jak kasza, mąka, makaron i orzechy. Warto też unikać chłodzenia miodu i pieczywa. Niskie temperatury spowodują, że pieczywo szybciej stanie się czerstwe. Z kolei płynny miód może ulec krystalizacji. Nie ma też potrzeby trzymania w lodówce zamkniętych konserw, oleju oraz kawy i herbaty.