Prawidłowe przechowywanie żywności. Praktyczne porady

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Dobre nawyki

Obraz
© Fotolia

Według statystyk unijnych przedstawionych przez Ministerstwo Środowiska Polacy marnują ok. 9 mln ton żywności rocznie. Jednym z powodów wyrzucania jedzenia jest jego psucie. Przedstawiamy więc kilka prostych porad, jak przechowywać jedzenie, tak aby pozostało świeże i smaczne na dłużej.

/ 6Przechowywanie żywności poza lodówką

Obraz
© flickr.com | USDAgov

Chociaż przechowywania żywności w lodówce jest najpopularniejszym sposobem na utrzymanie jej świeżości, część produktów nie wymaga tej metody. Wśród nich znajdują się niektóre owoce i warzywa np. pomidory, które przechowywane w wysokich temperaturach tracą smak i aromat. Podobnie może stać się z cukinią, ogórkami i egzotycznymi owocami np. bananami, ananasami i cytrusami. Ziemniaki, a także cebula i czosnek również lepiej przechowywać w spiżarni. Ponadto powinniśmy chować w niej produkty sypkie takie jak kasza, mąka, makaron i orzechy. Warto też unikać chłodzenia miodu i pieczywa. Niskie temperatury spowodują, że pieczywo szybciej stanie się czerstwe. Z kolei płynny miód może ulec krystalizacji. Nie ma też potrzeby trzymania w lodówce zamkniętych konserw, oleju oraz kawy i herbaty.

/ 6Przechowywanie żywności w lodówce

Obraz
© 123RF

Większość kupowanych przez nas produktów przechowujemy w lodówce. Jednak, to na której półce kładziemy jedzenie też ma istotne znaczenie ze względu na zróżnicowaną temperaturę w chłodziarce. I tak np. na najwyższych półkach warto trzymać produkty mleczne takie jak jogurty, sery, kefiry i mleko. Dobrze położyć tam przetwory np. dżemy i powidła.

/ 6Owoce i warzywa

Obraz
© 123RF

Najlepszym miejscem w lodówce dla owoców i warzyw są dolne szuflady. Warto je wyłożyć papierowym ręcznikiem, aby wchłonęły wilgoć. Niskie temperatury dobrze wpływają na trwałość m.in. brukselki, porów, kapusty i jabłek. Z kolei delikatne owoce – truskawki, maliny, jagody – możemy przechowywać niedłużej niż przez 2 dni. Pamiętajmy również, że owoce i warzywa, które wkładamy do lodówki nie powinny być wcześniej myte. Powinniśmy zapewnić im także dostęp powietrza. W związku z tym worki foliowe mogą źle wpłynąć na przechowywane przez nas produkty.

/ 6Mięso

Obraz
© iStock.com

Mięso najlepiej przechowywać na dolnych półkach w lodówce. Powinno być szczelnie zamknięte, najlepiej w specjalnym pojemniku, aby zapach nie przechodził na inne produkty. Mięso może być przechowywane w niskich temperaturach przez ok. 2 tygodnie. Jeżeli jednak chcemy zjeść je później, najlepiej będzie jeżeli je zamrozimy. Produkty mięsne, w zależności od rodzaju mogą być w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.
O prawidłowym mrożeniu możecie przeczytać w artykule "5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pięniądze" dostępnym w naszym serwisie.

/ 6Domowe potrawy

Obraz
© Shutterstock.com

Potrawy, które przygotowujemy sami w domu najlepiej przechowywać na środkowych półkach w lodówce. Jednak warto pamiętać, że nie powinniśmy wkładać gorących naczyń do lodówki – to obniży jej temperaturę. Co więcej, garnki i miski powinny być zawsze szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Gotowane w domu potrawy możemy przechowywać ok. 2-3 dni w niskich temperaturach. W zimie, w okresie mrozów, garnek możemy umieścić też na balkonie.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał