Dobre nawyki
Według statystyk unijnych przedstawionych przez Ministerstwo Środowiska Polacy marnują ok. 9 mln ton żywności rocznie. Jednym z powodów wyrzucania jedzenia jest jego psucie. Przedstawiamy więc kilka prostych porad, jak przechowywać jedzenie, tak aby pozostało świeże i smaczne na dłużej.
Przechowywanie żywności poza lodówką
Chociaż przechowywania żywności w lodówce jest najpopularniejszym sposobem na utrzymanie jej świeżości, część produktów nie wymaga tej metody. Wśród nich znajdują się niektóre owoce i warzywa np. pomidory, które przechowywane w wysokich temperaturach tracą smak i aromat. Podobnie może stać się z cukinią, ogórkami i egzotycznymi owocami np. bananami, ananasami i cytrusami. Ziemniaki, a także cebula i czosnek również lepiej przechowywać w spiżarni. Ponadto powinniśmy chować w niej produkty sypkie takie jak kasza, mąka, makaron i orzechy. Warto też unikać chłodzenia miodu i pieczywa. Niskie temperatury spowodują, że pieczywo szybciej stanie się czerstwe. Z kolei płynny miód może ulec krystalizacji. Nie ma też potrzeby trzymania w lodówce zamkniętych konserw, oleju oraz kawy i herbaty.
Przechowywanie żywności w lodówce
Większość kupowanych przez nas produktów przechowujemy w lodówce. Jednak, to na której półce kładziemy jedzenie też ma istotne znaczenie ze względu na zróżnicowaną temperaturę w chłodziarce. I tak np. na najwyższych półkach warto trzymać produkty mleczne takie jak jogurty, sery, kefiry i mleko. Dobrze położyć tam przetwory np. dżemy i powidła.
Owoce i warzywa
Najlepszym miejscem w lodówce dla owoców i warzyw są dolne szuflady. Warto je wyłożyć papierowym ręcznikiem, aby wchłonęły wilgoć. Niskie temperatury dobrze wpływają na trwałość m.in. brukselki, porów, kapusty i jabłek. Z kolei delikatne owoce – truskawki, maliny, jagody – możemy przechowywać niedłużej niż przez 2 dni. Pamiętajmy również, że owoce i warzywa, które wkładamy do lodówki nie powinny być wcześniej myte. Powinniśmy zapewnić im także dostęp powietrza. W związku z tym worki foliowe mogą źle wpłynąć na przechowywane przez nas produkty.
Mięso
Mięso najlepiej przechowywać na dolnych półkach w lodówce. Powinno być szczelnie zamknięte, najlepiej w specjalnym pojemniku, aby zapach nie przechodził na inne produkty. Mięso może być przechowywane w niskich temperaturach przez ok. 2 tygodnie. Jeżeli jednak chcemy zjeść je później, najlepiej będzie jeżeli je zamrozimy. Produkty mięsne, w zależności od rodzaju mogą być w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.
O prawidłowym mrożeniu możecie przeczytać w artykule "5 prostych porad, jak mrozić żywność, aby zaoszczędzić czas i pięniądze" dostępnym w naszym serwisie.
Domowe potrawy
Potrawy, które przygotowujemy sami w domu najlepiej przechowywać na środkowych półkach w lodówce. Jednak warto pamiętać, że nie powinniśmy wkładać gorących naczyń do lodówki – to obniży jej temperaturę. Co więcej, garnki i miski powinny być zawsze szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Gotowane w domu potrawy możemy przechowywać ok. 2-3 dni w niskich temperaturach. W zimie, w okresie mrozów, garnek możemy umieścić też na balkonie.