Smakowe płatki śniadaniowe
Wszystkie płatki czekoladowe polane miodem czy dodatkowo wzbogacone orzeszkami są produktami dosładzanymi o niskiej wartości odżywczej. Niewskazane są płatki typy "crunchy", ponieważ są bardzo kaloryczne i zawierają dużą ilość tłuszczów i cukru. Proponuję sięgać po płatki jęczmienne czy owsiane lub naturalne otręby. Mają one znacznie mniej kalorii, są pełnowartościowym produktem, dającym na długo uczucie sytości. Węglowodany zawarte np. w owsiance dostarczają nam energii na cały dzień. Ciekawą alternatywą na rozgrzewające zimowe śniadanie jest np. przygotowanie płatków owsianych na mleku (najlepiej o zawartości tłuszczu 1,5-2 proc.) z dodatkiem kawałków pachnącej pomarańczy i szczyptą cynamonu.
Jak podkręcić metabolizm? Jak podkręcić metabolizm?