Fasolowe ciasto bez mąki
Warto spróbować i zastąpić mąkę... fasolą. Takie ciasto będzie równie smaczne, a w dodatku o wiele bardziej pożywne niż tradycyjne. Śmiało może zastąpić jeden z posiłków podczas dnia.
Składniki: puszka białej lub czerwonej fasoli, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, trzy jajka, pięć łyżek kakao, kilka łyżek posiekanych orzechów, trzy łyżki cukru brązowego, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej.
Fasolę odsączamy, płuczemy i miksujemy dokładnie z jajkami i cukrem. Kakao z kolei mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, pieczemy je ok. godzimy w temp. 180 stopni C. Można je polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą.