Pomidorki na ciepło
Na pewno posmakują nam pomidorki cherry podane na ciepło. Dobra wiadomość jest taka, że w wysokiej temperaturze zwiększa się produkcja likopenu!
Pokrojone pomidorki cherry mogą być składnikiem pomidorowej pasty. Krótko podsmaż na patelni posiekany ząbek czosnku i 1-2 posiekane cebule, do zeszklenia. Dodaj 8-10 pokrojonych pomidorków cherry. Dopraw solą, pieprzem, oregano albo bazylią. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidorki się rozpadną. Jeśli w sosie, który otrzymasz, będzie skórka z pomidorów, pozbądź się jej. Następnie zdejmij z ognia, skrop oliwą z oliwek i ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli potrzeba, zmiksuj pastę blenderem. Taka pasta przyda się do przygotowania domowej pizzy albo sosu do makaronu. Usmażone pomidorki cherry z czosnkiem, cebulą, doprawione solą, pieprzem, bazylią, oliwą i octem balsamicznym będą bardzo dobrym dodatkiem do mięs i ryb.
Ponieważ pomidorki dobrze się zapiekają, pamiętaj, by dodawać je do tart czy zapiekanek. Przekrojone na pół pomidorki doskonale sprawdzą się jako składnik jajecznicy i omletu.