Jak kupić najlepsze pomidory i jak je przechowywać?
Kupując pomidory, zwróć uwagę, by były dojrzałe i jędrne, o ładnej, czerwonej skórce. Zbyt intensywna barwa czy idealne kształty mogą sugerować sztuczne dodatki w składzie i charakterystyczny "tekturowy" smak. Unikaj pomidorów niedojrzałych, z pomarszczoną skórką, poobijanych czy nadgniłych.
Oprócz walorów estetycznych warto kierować się też zapachem. Powąchaj miejsce przy szypułce. Jeśli pachnie świeżo i przyjemnie, bez obaw włóż takiego pomidora do koszyka. Jeśli natomiast wyczujesz chemiczną woń lub brak zapachu to znak, że do uprawy użyto sporych ilości nawozu i lepiej takich pomidorów nie kupować. Kiedy już wybraliśmy pomidory idealne i zaniesiemy je do domu, nie powinniśmy wkładać ich do lodówki. Pod wpływem niskiej temperatury nie tylko tracą smak, ale także cenne witaminy i składniki odżywcze.