Pomidor pomidorowi nierówny. Krajowy, malinowy, śliwkowy. Jak kupić najlepsze?

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL
Karolina Wójciga

/ 9To warto wiedzieć

Obraz
© WP.PL

Z końcem sezonu ogórkowego, w przydomowych ogródkach zaczynają dojrzewać pierwsze pomidory. Coraz więcej rodzajów pojawia się także na bazarkach i w sklepach, a także supermarketach. Co powinniśmy o nim wiedzieć, jakie są najpopularniejsze rodzaje, które warto kupić, jak łatwo obrać je ze skórki i jak przechowywać? Oto kilka praktycznych porad, które znajdziecie na kolejnych stronach naszej galerii.

Choć z botanicznego punktu widzenia są owocami, to jednak postrzegamy je jako warzywa, ponieważ najczęściej są wykorzystywane do wytrawnych dań. Są smaczne, soczyste, pełne witamin i cennych składników odżywczych.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 9Jak kupić najlepsze pomidory i jak je przechowywać?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując pomidory, zwróć uwagę, by były dojrzałe i jędrne, o ładnej, czerwonej skórce. Zbyt intensywna barwa czy idealne kształty mogą sugerować sztuczne dodatki w składzie i charakterystyczny "tekturowy" smak. Unikaj pomidorów niedojrzałych, z pomarszczoną skórką, poobijanych czy nadgniłych.

Oprócz walorów estetycznych warto kierować się też zapachem. Powąchaj miejsce przy szypułce. Jeśli pachnie świeżo i przyjemnie, bez obaw włóż takiego pomidora do koszyka. Jeśli natomiast wyczujesz chemiczną woń lub brak zapachu to znak, że do uprawy użyto sporych ilości nawozu i lepiej takich pomidorów nie kupować. Kiedy już wybraliśmy pomidory idealne i zaniesiemy je do domu, nie powinniśmy wkładać ich do lodówki. Pod wpływem niskiej temperatury nie tylko tracą smak, ale także cenne witaminy i składniki odżywcze.

/ 9Jak łatwo obrać pomidory?

Obraz
© 123RF.COM

Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym powinny przed zjedzeniem świeżego pomidora, najpierw go obrać. Zazwyczaj wkładamy je do miski lub zlewu i zalewamy wrzątkiem, ale jest łatwiejszy sposób i na pewno o wiele bezpieczniejszy. Wystarczy w garnku zagotować wodę, a następnie włożyć do nie ja 10-15 sekund nadkrojone w krzyż pomidory. Teraz wystarczy wyjąć je przy pomocy łyżki cedzakowej i pociągnąć za skórkę, a pomidor bez problemu powinien się obrać.

/ 9Właściwości pomidorów

Obraz
© 123RF.COM

Pomidory w 90 proc. składają się z wody, są więc niskokaloryczne i dlatego powinny stać się składnikiem diety odchudzającej. Mogą po nie sięgać nie tylko osoby z nadwagą, ale także chorujące na cukrzycę, zapalenie stawów, reumatyzm oraz borykające się z chorobami serca i nerek.

Są także bogatym źródłem potasu i likopenu. Ten drugi jest silnym antyutleniaczem, który wykazuje właściwości przeciwrakowe, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz poprawia wygląd skóry. Do tego w pomidorach znajdziemy błonnik, witaminy C i E, a dodatkowo: wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, kobalt.

/ 9Pomidor krajowy

Obraz
© 123RF.COM

Intensywny zapach i jędrna, miękka skórka to jedne ze znaków, dzięki którym rozpoznasz, że pomidor pochodzi z Polski. Pomidory importowane mają tzw. gen twardości, który sprawia, że nie uszkadzają się podczas transportu. Niestety, nie dojrzewają one do końca, dlatego ich miąższ jest suchy i smakuje jak papier. Te krajowe mają regularny, w miarę okrągły kształt i czerwony kolor. Kupowane na gałązce pięknie pachną, choć mają nieco mniejsze owoce. Sprawdzą się do kanapek i sałatek.

Po pestkach możesz poznać, gdzie pomidor był uprawiany. Otóż te z tuneli foliowych mają zielone pestki. Pomidory gruntowe lub ze szklarni (gdzie mogą dojrzewać pod wpływem promieni słonecznych) mają pestki żółte.

/ 9Pomidor "Gargamel"

Obraz
© 123RF.COM | 123rf

Są dość duże i ciężkie, charakteryzują się intensywnym czerwonym kolorem, a ich miąższ jest bardzo soczysty, ale jednocześnie niezbyt wodnisty. Wąchając ten rodzaj pomidorów tuż przy szypułce, poczuć można intensywny, przyjemny zapach. Te cechy sprawiają, że "Gargamel" świetnie sprawdzi się jako baza do sosów oraz zup. Warto dodawać go także do twarożków, kanapek i sałatek.

/ 9Pomidor śliwkowy

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo łatwo rozpoznać go podłużnym kształcie. Jest średniej wielkości, a jego skórka intensywnie czerwona. W środku znajdziemy mało pestek i zwarty miąższ, dzięki czemu po rozkrojeniu nie wypłynie z niego sok. W smaku jest słodki, dlatego stanowi doskonałą bazę dla sosów pomidorowych np. do makaronów. Pomidory śliwkowe występują także w żółtym kolorze. Co prawda zawierają mniej likopenu, czyli barwiącej substancji, ale za to są bardziej aromatyczne, a ich miąższ jest delikatniejszy.

/ 9Pomidor malinowy

Obraz
© 123RF.COM

Wyróżnia się różowawym kolorem skórki i delikatnym, lekko słodkim smakiem. Na straganach i w sklepach możemy kupić szklarniowe pomidory malinowe o okrągłym kształcie i cienkiej skórce. Najlepiej smakują bez obróbki termicznej, spożywane na surowo np. na kanapkach. Rolnicy i sprzedawcy zachwalają malinowe pomidory gruntowe o nieregularnych, dużych owocach. Są jasnoróżowe, z dużą ilością miąższu, który skrywa w sobie intensywny smak. Właśnie te są najsmaczniejsze.

/ 9Pomidor bawole serce

Obraz
© Archiwum prywatne

To rodzaj pomidora malinowego, który ma jeszcze słodszy miąższ, który wprost rozpływa się w ustach. Kolejną zaletą bawolego serca jest mała ilość pestek, dzięki czemu doskonale sprawdzi się do przygotowania gazpacho, a także przecierów i konfitur.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki