Pomidor pomidorowi nierówny. Krajowy, malinowy, śliwkowy. Jak kupić najlepsze?
To warto wiedzieć
Z końcem sezonu ogórkowego, w przydomowych ogródkach zaczynają dojrzewać pierwsze pomidory. Coraz więcej rodzajów pojawia się także na bazarkach i w sklepach, a także supermarketach. Co powinniśmy o nim wiedzieć, jakie są najpopularniejsze rodzaje, które warto kupić, jak łatwo obrać je ze skórki i jak przechowywać? Oto kilka praktycznych porad, które znajdziecie na kolejnych stronach naszej galerii.
Choć z botanicznego punktu widzenia są owocami, to jednak postrzegamy je jako warzywa, ponieważ najczęściej są wykorzystywane do wytrawnych dań. Są smaczne, soczyste, pełne witamin i cennych składników odżywczych.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Jak kupić najlepsze pomidory i jak je przechowywać?
Kupując pomidory, zwróć uwagę, by były dojrzałe i jędrne, o ładnej, czerwonej skórce. Zbyt intensywna barwa czy idealne kształty mogą sugerować sztuczne dodatki w składzie i charakterystyczny "tekturowy" smak. Unikaj pomidorów niedojrzałych, z pomarszczoną skórką, poobijanych czy nadgniłych.
Oprócz walorów estetycznych warto kierować się też zapachem. Powąchaj miejsce przy szypułce. Jeśli pachnie świeżo i przyjemnie, bez obaw włóż takiego pomidora do koszyka. Jeśli natomiast wyczujesz chemiczną woń lub brak zapachu to znak, że do uprawy użyto sporych ilości nawozu i lepiej takich pomidorów nie kupować. Kiedy już wybraliśmy pomidory idealne i zaniesiemy je do domu, nie powinniśmy wkładać ich do lodówki. Pod wpływem niskiej temperatury nie tylko tracą smak, ale także cenne witaminy i składniki odżywcze.
Jak łatwo obrać pomidory?
Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym powinny przed zjedzeniem świeżego pomidora, najpierw go obrać. Zazwyczaj wkładamy je do miski lub zlewu i zalewamy wrzątkiem, ale jest łatwiejszy sposób i na pewno o wiele bezpieczniejszy. Wystarczy w garnku zagotować wodę, a następnie włożyć do nie ja 10-15 sekund nadkrojone w krzyż pomidory. Teraz wystarczy wyjąć je przy pomocy łyżki cedzakowej i pociągnąć za skórkę, a pomidor bez problemu powinien się obrać.
Właściwości pomidorów
Pomidory w 90 proc. składają się z wody, są więc niskokaloryczne i dlatego powinny stać się składnikiem diety odchudzającej. Mogą po nie sięgać nie tylko osoby z nadwagą, ale także chorujące na cukrzycę, zapalenie stawów, reumatyzm oraz borykające się z chorobami serca i nerek.
Są także bogatym źródłem potasu i likopenu. Ten drugi jest silnym antyutleniaczem, który wykazuje właściwości przeciwrakowe, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz poprawia wygląd skóry. Do tego w pomidorach znajdziemy błonnik, witaminy C i E, a dodatkowo: wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, kobalt.
Pomidor krajowy
Intensywny zapach i jędrna, miękka skórka to jedne ze znaków, dzięki którym rozpoznasz, że pomidor pochodzi z Polski. Pomidory importowane mają tzw. gen twardości, który sprawia, że nie uszkadzają się podczas transportu. Niestety, nie dojrzewają one do końca, dlatego ich miąższ jest suchy i smakuje jak papier. Te krajowe mają regularny, w miarę okrągły kształt i czerwony kolor. Kupowane na gałązce pięknie pachną, choć mają nieco mniejsze owoce. Sprawdzą się do kanapek i sałatek.
Po pestkach możesz poznać, gdzie pomidor był uprawiany. Otóż te z tuneli foliowych mają zielone pestki. Pomidory gruntowe lub ze szklarni (gdzie mogą dojrzewać pod wpływem promieni słonecznych) mają pestki żółte.
Pomidor "Gargamel"
Są dość duże i ciężkie, charakteryzują się intensywnym czerwonym kolorem, a ich miąższ jest bardzo soczysty, ale jednocześnie niezbyt wodnisty. Wąchając ten rodzaj pomidorów tuż przy szypułce, poczuć można intensywny, przyjemny zapach. Te cechy sprawiają, że "Gargamel" świetnie sprawdzi się jako baza do sosów oraz zup. Warto dodawać go także do twarożków, kanapek i sałatek.
Pomidor śliwkowy
Bardzo łatwo rozpoznać go podłużnym kształcie. Jest średniej wielkości, a jego skórka intensywnie czerwona. W środku znajdziemy mało pestek i zwarty miąższ, dzięki czemu po rozkrojeniu nie wypłynie z niego sok. W smaku jest słodki, dlatego stanowi doskonałą bazę dla sosów pomidorowych np. do makaronów. Pomidory śliwkowe występują także w żółtym kolorze. Co prawda zawierają mniej likopenu, czyli barwiącej substancji, ale za to są bardziej aromatyczne, a ich miąższ jest delikatniejszy.
Pomidor malinowy
Wyróżnia się różowawym kolorem skórki i delikatnym, lekko słodkim smakiem. Na straganach i w sklepach możemy kupić szklarniowe pomidory malinowe o okrągłym kształcie i cienkiej skórce. Najlepiej smakują bez obróbki termicznej, spożywane na surowo np. na kanapkach. Rolnicy i sprzedawcy zachwalają malinowe pomidory gruntowe o nieregularnych, dużych owocach. Są jasnoróżowe, z dużą ilością miąższu, który skrywa w sobie intensywny smak. Właśnie te są najsmaczniejsze.
Pomidor bawole serce
To rodzaj pomidora malinowego, który ma jeszcze słodszy miąższ, który wprost rozpływa się w ustach. Kolejną zaletą bawolego serca jest mała ilość pestek, dzięki czemu doskonale sprawdzi się do przygotowania gazpacho, a także przecierów i konfitur.