Pomelo – jedz na zdrowie!
Pomelo wyglądem łudząco przypomina grejpfruta – nie ma w tym nic dziwnego, gdyż dawno, dawno temu grejpfrut powstał przecież po skrzyżowaniu pomelo i chińskiej pomarańczy. Jednak miąższ pomelo jest słodszy i niestety mniej soczysty, niż miąższ grejpfruta. Natomiast zawiera tak pokaźną dawkę witaminy C, że już niewielka jego cząstka w całości zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Znajdziemy w nim także sporo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Wiedzieliście o tym, że zawarty w skórce i miąższu pomelo błonnik szybko zapełnia żołądek i zwiększa uczucie sytości? Owoc ten zawiera także liczne enzymy, które zmniejszają poziom cukru, który trafia do krwi po zjedzeniu posiłku oraz ograniczają wchłanianie się skrobi z pożywienia. Pomelo, podobnie jak grejpfruty, polecane jest diabetykom, którzy mogą jeść je bez obaw, ponieważ indeks glikemiczny tych owoców wynosi jedynie 30.