Domowe ciasteczka owsiane z rodzynkami i żurawiną
Zapewniamy, że będą to najlepsze ciasteczka owsiane, jakie kiedykolwiek jadłeś. Bez cukru, bez mąki, bez zbędnych ulepszaczy.
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany,
- szklanka płatków owsianych,
- garść innych ulubionych płatków zbożowych (tu jaglane),
- łyżka miodu (opcjonalnie),
- 1 ½ łyżki mielonego siemienia lnianego,
- garść ulubionych orzechów,
- 3 garści żurawiny,
- 2 garści rodzynek.
Przygotowanie:
Płatki i orzechy wrzuć do pojemnika blendera, rozdrobnij je i przesyp do miski. Następnie zmiksuj banany na gładkie puree i wlej je do miseczki. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą łyżki z powstałej masy formuj niewielkie ciasteczka. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12-15 min, wyjmij, przełóż na drugą stronę i piecz kolejne 12-15 min. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, ostudź i zajadaj. Na zdrowie!