Cytrusy
Cytrusy znane z dużej zawartości witaminy C (szczególnie grejpfrut i pomarańcza) powinny codziennie gościć na naszych stołach. Dlaczego? Z kilku powodów. Najważniejsza jest witamina C. Ten popularny antyutleniacz, który spowalnia procesy starzenia i wzmacnia odporność, ma też dobroczynne działanie na tkankę podskórną. Witamina C jest niezbędnym składnikiem w procesie odbudowy kolagenu - białka odpowiedzialnego za odpowiednie łączenie ze sobą komórek organizmu. Im więcej kolagenu, tym mniejsza szansa, że tkanka tłuszczowa zamiast tworzyć równą warstwę, ułoży się w nieapetyczne grudki. Inną zaletą cytrusów jest obecny w nich potas, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Walcząc z cellulitem warto postawić przede wszystkim na grejpfruty. Dostarczą naszemu organizmowi także wielu innych cennych składników m.in. wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, witamin z gr.B (zwłaszcza B5) oraz witaminy E.