Pogromcy cellulitu

Zanim wydamy fortunę na kosmetyki i zabiegi antycellulitowe, wypróbujmy najprostsze, najtańsze i najzdrowsze rozwiązanie - zmieńmy dietę i pamiętajmy o regularnym wysiłku fizycznym. Najskuteczniejsi pogromcy pomarańczowej skórki zmniejszają ryzyko nieprawidłowego rozmieszczania tkanki tłuszczowej, pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody i toksyn, ujędrniają, odmładzają, przyspieszają metabolizm.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Czym karmi się cellulit?

Obraz
© Shutterstock.com

Zanim wydamy fortunę na kosmetyki i zabiegi antycellulitowe, wypróbujmy najprostsze, najtańsze i najzdrowsze rozwiązanie - zmieńmy dietę i pamiętajmy o regularnym wysiłku fizycznym. Najskuteczniejsi pogromcy pomarańczowej skórki zmniejszają ryzyko nieprawidłowego rozmieszczania tkanki tłuszczowej, pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody i toksyn, ujędrniają, odmładzają, przyspieszają metabolizm.

Na początku powinniśmy jednak wyeliminować z diety to, czym żywi się cellulit. Niestety pomarańczowa skórka kocha to samo, co my - niezdrowe, ale jakże apetyczne składniki. Jej rozwojowi sprzyja przede wszystkim nadmiar niezdrowych tłuszczów w diecie. Świetną pożywką dla cellulitu są też wszechobecne: sól, cukier i sztuczne konserwanty. Kondycję skóry pogarszamy również sięgając po produkty wysokoprzetworzone, a także alkohol i nikotynę. Być może nie uda nam się całkowicie wykluczyć wszystkich tych składników, jeśli jednak je ograniczymy, a w ich miejsce wprowadzimy produkty pomagające usunąć ten nieestetyczny problem, mamy szansę na spektakularny efekt.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Woda

Obraz
© Shutterstock.com

Trudno o lepszego sprzymierzeńca w walce z cellulitem niż woda. Powinniśmy wypijać ok. 2 litry dziennie - w niewielkich porcjach, za to regularnie. Woda wspomaga redukcję skórki pomarańczowej na kilka sposobów. Przede wszystkim jest niezastąpiona w wypłukiwaniu z organizmu toksyn. Jednocześnie usuwany jest nadmiar sodu, który zatrzymuję wodę i sprzyja powstawaniu tłuszczowych grudek. Regularne nawadnianie organizmu reguluje i przyspiesza metabolizm, co jest bardzo istotne. Warto też pamiętać, że nawodniona skóra staje się mocniejsze, bardziej elastyczna i jędrna.

/ 9Herbatki i napary

Obraz
© Shutterstock.com

Nie wszyscy przepadają za wodą. Na szczęście nie jest to jedyny napój, który działa antycellulitowo. Bardzo skuteczna jest też zielona herbata. Podobnie jak woda przyspiesza metabolizm i dzięki właściwościom moczopędnym pomaga usunąć z organizmu toksyny. Poprawia też krążenie krwi, a za sprawą obecnych w niej antyoksydantów spowalnia proces starzenia się skóry. Warto też wypróbować napary z ziół - np. z pokrzywy, która działa moczopędnie i przyspiesza przemianę materii albo z natki pietruszki, która dodatkowo jest bardzo bogata w witaminę C - jeden z najważniejszych składników odżywczych zwalczających skórkę pomarańczową.

/ 9Cytrusy

Obraz
© Shutterstock.com

Cytrusy znane z dużej zawartości witaminy C (szczególnie grejpfrut i pomarańcza) powinny codziennie gościć na naszych stołach. Dlaczego? Z kilku powodów. Najważniejsza jest witamina C. Ten popularny antyutleniacz, który spowalnia procesy starzenia i wzmacnia odporność, ma też dobroczynne działanie na tkankę podskórną. Witamina C jest niezbędnym składnikiem w procesie odbudowy kolagenu - białka odpowiedzialnego za odpowiednie łączenie ze sobą komórek organizmu. Im więcej kolagenu, tym mniejsza szansa, że tkanka tłuszczowa zamiast tworzyć równą warstwę, ułoży się w nieapetyczne grudki. Inną zaletą cytrusów jest obecny w nich potas, który zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Walcząc z cellulitem warto postawić przede wszystkim na grejpfruty. Dostarczą naszemu organizmowi także wielu innych cennych składników m.in. wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, witamin z gr.B (zwłaszcza B5) oraz witaminy E.

/ 9Truskawki

Obraz
© Shutterstock.com

Są niskokaloryczne, zawierają bardzo dużo wody i składników odżywczych. Ich skuteczność w walce z cellulitem wynika jednak z faktu, że są bardzo bogate w błonnik i posiadają mnóstwo malutkich pesteczek - dzięki temu pomagają usunąć z przewodu pokarmowego resztki pokarmowe i wspomagają metabolizm. Nie bez znaczenia jest też obecność manganu, który również reguluje procesy metaboliczne, oraz potasu, który ułatwia pozbycie się nadmiaru płynów.

/ 9Owocowe moce

Obraz
© Shutterstock.com

Nie tylko pomarańcze, grejpfruty i truskawki są skutecznym lekarstwem na skórkę pomarańczową. warto sięgać po niemal wszystkie owoce. Kiwi dostarcz nam witaminę C, potas i magnez. Z kolei czereśnie, arbuz czy ananas działają moczopędnie. Jedzmy też przetwory z owoców dzikiej róży - jednego z najlepszych źródeł witaminy C.

/ 9Pomidory

Obraz
© Shutterstock.com

Potas, magnez, cynk, prowitamina A, witaminy C i E - wszystko to i wiele więcej znajdziemy w dobrze nam znanym pomidorze. Sięgajmy po niego regularnie, bo zwalcza skórkę pomarańczową na wiele sposobów. Duża zawartość wody i błonnika sprawiają, że doskonale syci (chociaż ma tylko 15 kcal), co sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Obecność witaminy C pozwala na produkcję większej ilości kolagenu i wyrównywanie "grudek". Kolejny antyoksydant - witamina E, sprzyja zachowaniu młodego wyglądu skóry, a potas pomaga pozbyć się zalegających toksyn.

/ 9Zielone warzywa

Obraz
© Shutterstock.com

Polecane przez dietetyków zielone warzywa doskonale wpisują się w antycellulitowe menu. Dietetyczna sałata pozwala nie tylko schudnąć, ale też dostarczy organizmowi witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także potasu, magnezu i wapnia. Więcej witaminy C niż pomarańcza ma także brokuł uważany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. "Zielony kalafior" dostarczy nam także wit. A, kwasu foliowego i błonnika. Z kolei kiełki pszenicy to świetne źródło witaminy E, szpinak - witamin z grupy B, a por dzięki swoim właściwościom moczopędnym i oczyszczającym, pozwoli nam pozbyć się toksyn.

/ 9Ryby

Obraz
© Shutterstock.com

Tworząc dietę skoncentrowaną na walce z cellulitem, nie można pominąć jeszcze jednego składnika - tłustych ryb, a także pestek i orzechów, czyli produktów bogatych w kwasy omega-3. Dzięki nim reguluje się praca układu krążenia, przyspiesza metabolizm, a organizm łatwiej i szybciej spala tkankę tłuszczową. Ryby dostarczą nam także witaminy E oraz B5, co korzystnie wpłynie na wygląd i gładkość skóry. Nie bez znaczenia jest też obecność cynku w rybach, który zmniejsza ryzyko powstawania skórki pomarańczowej.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce