Wnioski?
Szkło bezsprzecznie wygrywa z plastikiem, jeśli chodzi o bezpieczne przechowywanie żywności i napojów, bez względu na to czy kupujemy wodę, sok, keczup, olej, dżem, czy jakikolwiek innych produkt spożywczy. Bez obaw możemy jednak sięgać także po artykuły spożywcze sprzedawane np. w kartonach. Szczególnie że nie jesteśmy w stanie rezygnować ze wszystkich plastików. Ważne, aby opakowania z tworzyw sztucznych, w których przechowujemy jedzenie, trzymać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu, a po zużyciu od razu wyrzucić.
Warto też przed kupnem produktu zapoznać się z jego składem. Pamiętajmy, że im wcześniej dany składnik znajduje się na etykiecie, tym dany produkt zawiera go więcej. To pozwoli nam uniknąć kupna produktu np. z dużą ilością konserwantów.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl