Muffinki ze szpinakiem
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, spora szczypta curry, 1/3 szklanki startego parmezanu, 3 garście szpinaku.
Przygotowanie: szpinak umyć i posiekać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać suche produkty: przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i curry, a w drugiej jajka, mleko i olej. Połączyć wszystkie składniki, dodać szpinak i starty parmezan. Wymieszać wszystko raz jeszcze, a następnie masę nakładać za pomocą łyżki do papilotek. Piec przez 20-25 minut, aż wykałaczka wkładana w muffiny będzie sucha.