Piknikowe smakołyki - prosto i zdrowo

Słoneczne pogoda zachęca do wyjścia w plener. Warto wtedy zabrać koszyk z ulubionymi przysmakami i wybrać się do lasu czy nad wodę. Piknik to świetna okazja do spędzenie czasu na powietrzu i zjedzenia pyszności "pod chmurką". Sprawdzą się na nim nie tylko sałatka czy kanapki, ale również wytrawne muffinki, faszerowane serkiem papryczki czy wrapy z owocami.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Idziemy na piknik

Obraz
© Shutterstock.com

Słoneczne pogoda zachęca do wyjścia w plener. Warto wtedy zabrać koszyk z ulubionymi przysmakami i wybrać się do lasu czy nad wodę. Piknik to świetna okazja do spędzenie czasu na powietrzu i zjedzenia pyszności "pod chmurką". Sprawdzą się na nim nie tylko sałatka czy kanapki, ale również wytrawne muffinki, faszerowane serkiem papryczki czy naleśniczki z owocami.

/ 9Lemoniada i nie tylko

/ 9Kanapki na maksa

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 opakowanie chleba tostowego, 200 g polędwicy sopockiej w plasterkach, 100 g sera żółtego w plasterkach np. gouda lub morskiego, kilka liści sałaty, 1 duży pomidor malinowy, 2 jajka ugotowane na twardo, kawałek ogórka zielonego, 2 łyżki masła, 2 łyżki majonezu.

Przygotowanie: warzywa umyć, pokroić w plasterki. Pieczywo zapiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować cienko masłem, ułożyć wedle uznania warstwami składniki, pamiętając o kromce w środku kanapki. Ostatnią warstwę posmarować majonezem i przykryć kromką. Spiąć specjalną wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.

/ 9Muffinki ze szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, spora szczypta curry, 1/3 szklanki startego parmezanu, 3 garście szpinaku.

Przygotowanie: szpinak umyć i posiekać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać suche produkty: przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i curry, a w drugiej jajka, mleko i olej. Połączyć wszystkie składniki, dodać szpinak i starty parmezan. Wymieszać wszystko raz jeszcze, a następnie masę nakładać za pomocą łyżki do papilotek. Piec przez 20-25 minut, aż wykałaczka wkładana w muffiny będzie sucha.

/ 9Faszerowane papryczki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego, 2 ząbki czosnku, małe papryczki żółte i czerwone, szczypiorek, czerwona papryka: słodka i ostra, sól himalajska lub morska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie: serek wymieszać z dodatkami w różnych kombinacjach, w zależności od smaku np. z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem lub z paprykami, solą i szczypiorkiem. Odciąć górną część papryczek, wydrążyć gniazda nasienne. Nafaszerować papryczki i podawać.

/ 9Sałatka warstwowa

Obraz
© Shutterstock.com

Szczelnie zamykany słoik to dobry pomysł na przetransportowanie na piknik sałatki. Składniki możemy dobrać według własnego gustu, ale przyjemnie chrupkie i smaczne będzie połączenie czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka), plasterków pomidora, ogórka zielonego (pokrojonego paseczki), marchewki (również pokrojonej w paseczki), pietruszki, kukurydzy i rzodkiewki. Przed podaniem sałatkę najlepiej polać dressingiem z oliwy z oliwek i odrobiny musztardy (można przechowywać go w małym słoiczku lub butelce).

/ 9Deser w słoiku

Obraz
© Shutterstock.com

W słoikach można podać także deser. Najlepiej postawić na sezonowe owoce. Podać je w kawałkach lub w postaci smoothie (wtedy warto pamiętać o zakręcanych słoikach i rurkach. Ciekawym połączeniem będzie sałatka owocowo-warzywna. Marakuja, gęsty jogurt grecki, truskawki i sałata lodowa z odrobiną miodowym balsamico zaskoczą niejednego uczestnika pikniku.

/ 9Wrapy z warzywami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: opakowanie wrapów, 1 dojrzałe awokado, kilka liści sałaty liściastej, ogórek zielony, papryka np. czerwona, 1 łyżka jogurtu greckiego i 1 łyżeczka musztardy.

Przygotowanie: placki przez chwilę podgrzewać na patelni. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Ogórka przekroić na pół wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Z papryki usunąć gniazda i pokroić w paski. We wrapy zawinąć sałatę, nałożyć cienką warstwę musztardy wymieszanej z jogurtem, dodać pozostałe składniki i ściśle zawinąć.

/ 9Sakiewki z mango

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 250 g mąki, 1 szklanka mleka, 125 ml wody gazowanej, 2 jajka, dojrzałe mango, tłuszcz do smażenia, świeża mięta do dekoracji.

Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz mango łączymy na masę do naleśników. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu. W każdy zawijamy kawałki mango, formujemy sakiewki i dekorujemy miętą.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru