Piknikowe smakołyki - prosto i zdrowo
Słoneczne pogoda zachęca do wyjścia w plener. Warto wtedy zabrać koszyk z ulubionymi przysmakami i wybrać się do lasu czy nad wodę. Piknik to świetna okazja do spędzenie czasu na powietrzu i zjedzenia pyszności "pod chmurką". Sprawdzą się na nim nie tylko sałatka czy kanapki, ale również wytrawne muffinki, faszerowane serkiem papryczki czy wrapy z owocami.
Idziemy na piknik
Słoneczne pogoda zachęca do wyjścia w plener. Warto wtedy zabrać koszyk z ulubionymi przysmakami i wybrać się do lasu czy nad wodę. Piknik to świetna okazja do spędzenie czasu na powietrzu i zjedzenia pyszności "pod chmurką". Sprawdzą się na nim nie tylko sałatka czy kanapki, ale również wytrawne muffinki, faszerowane serkiem papryczki czy naleśniczki z owocami.
Lemoniada i nie tylko
Kanapki na maksa
Składniki: 1 opakowanie chleba tostowego, 200 g polędwicy sopockiej w plasterkach, 100 g sera żółtego w plasterkach np. gouda lub morskiego, kilka liści sałaty, 1 duży pomidor malinowy, 2 jajka ugotowane na twardo, kawałek ogórka zielonego, 2 łyżki masła, 2 łyżki majonezu.
Przygotowanie: warzywa umyć, pokroić w plasterki. Pieczywo zapiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować cienko masłem, ułożyć wedle uznania warstwami składniki, pamiętając o kromce w środku kanapki. Ostatnią warstwę posmarować majonezem i przykryć kromką. Spiąć specjalną wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Muffinki ze szpinakiem
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, spora szczypta curry, 1/3 szklanki startego parmezanu, 3 garście szpinaku.
Przygotowanie: szpinak umyć i posiekać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać suche produkty: przesianą mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i curry, a w drugiej jajka, mleko i olej. Połączyć wszystkie składniki, dodać szpinak i starty parmezan. Wymieszać wszystko raz jeszcze, a następnie masę nakładać za pomocą łyżki do papilotek. Piec przez 20-25 minut, aż wykałaczka wkładana w muffiny będzie sucha.
Faszerowane papryczki
Składniki: 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego, 2 ząbki czosnku, małe papryczki żółte i czerwone, szczypiorek, czerwona papryka: słodka i ostra, sól himalajska lub morska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: serek wymieszać z dodatkami w różnych kombinacjach, w zależności od smaku np. z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i szczypiorkiem lub z paprykami, solą i szczypiorkiem. Odciąć górną część papryczek, wydrążyć gniazda nasienne. Nafaszerować papryczki i podawać.
Sałatka warstwowa
Szczelnie zamykany słoik to dobry pomysł na przetransportowanie na piknik sałatki. Składniki możemy dobrać według własnego gustu, ale przyjemnie chrupkie i smaczne będzie połączenie czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka), plasterków pomidora, ogórka zielonego (pokrojonego paseczki), marchewki (również pokrojonej w paseczki), pietruszki, kukurydzy i rzodkiewki. Przed podaniem sałatkę najlepiej polać dressingiem z oliwy z oliwek i odrobiny musztardy (można przechowywać go w małym słoiczku lub butelce).
Deser w słoiku
W słoikach można podać także deser. Najlepiej postawić na sezonowe owoce. Podać je w kawałkach lub w postaci smoothie (wtedy warto pamiętać o zakręcanych słoikach i rurkach. Ciekawym połączeniem będzie sałatka owocowo-warzywna. Marakuja, gęsty jogurt grecki, truskawki i sałata lodowa z odrobiną miodowym balsamico zaskoczą niejednego uczestnika pikniku.
Wrapy z warzywami
Składniki: opakowanie wrapów, 1 dojrzałe awokado, kilka liści sałaty liściastej, ogórek zielony, papryka np. czerwona, 1 łyżka jogurtu greckiego i 1 łyżeczka musztardy.
Przygotowanie: placki przez chwilę podgrzewać na patelni. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Ogórka przekroić na pół wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Z papryki usunąć gniazda i pokroić w paski. We wrapy zawinąć sałatę, nałożyć cienką warstwę musztardy wymieszanej z jogurtem, dodać pozostałe składniki i ściśle zawinąć.
Sakiewki z mango
Składniki: 250 g mąki, 1 szklanka mleka, 125 ml wody gazowanej, 2 jajka, dojrzałe mango, tłuszcz do smażenia, świeża mięta do dekoracji.
Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz mango łączymy na masę do naleśników. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu. W każdy zawijamy kawałki mango, formujemy sakiewki i dekorujemy miętą.