Sok z jagód lub borówek amerykańskich
Ci, którzy przezornie zamrozili je w sezonie, teraz mogą cieszyć się prawdziwą ucztą. Zwłaszcza borówki amerykańskie są odporne na niską temperaturę i nawet po rozmrożeniu zachowują swoje właściwości. Ciemny sok zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, że jagody są również potężnym zastrzykiem witaminy C. Są również bogate w witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz minerały - potas, fosfor i wapń. Jagody mają bardzo mało kalorii, więc ich naturalny sok można pić bez ograniczeń. Zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, blokują skutecznie działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych (np. niektórych nowotworów piersi, tarczycy czy wątroby). Podobne, antynowotworowe właściwości mają też obecne w borówkach dwa kwasy - foliowy i egalowy. Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny.