O pierogach słów kilka...
Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: "kurniki" - duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; "knysze" - pierogi żałobne, podawane na stypie; "koladki" pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; "hreczuszki" - przyrządzane z mąki gryczanej; "sanieżki" i "socznie" - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.
Pierogi robią furorę do dziś. Uwielbiasz pierogi, ale według twojej rodziny ta potrawa wieje nudą? Zaskocz najbliższych i przygotuj oryginalne nadzienie, które może kryć to pozornie znane i zadomowione danie.