Pieczone bataty
Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Są źródłem węglowodanów, bogactwem beta-karotenu, witaminy C, B jak również żelaza i fosforu. Bataty są wyśmienitą bazą słodkich wypieków. Możemy z nich przygotować też kremową zupę oraz frytki. Tym razem jednak proponujemy pieczone bataty. Przepis z bloga Gotuj ze mną.
Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut w piekarniku, nagrzanym do 200 stopni.
W tym czasie cebulę i pieczarki drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i dusić około 5 minut. Upieczone bataty wyjąć, wydrążyć środki łyżką. Miąższ wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić do smaku przyprawami.
Tak przygotowanym farszem wypełnić bataty, ponownie ułożyć w blaszce, posypać mozzarellą i zapiekać 15 minut w temp 200 stopni. Po upieczeniu posypać startym parmezanem. Można podawać z dodatkiem sosów np czosnkowy, pomidorowy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze