Chleb razowy
I na koniec: najlepszy razowiec! Składniki na 2 niewielkie bochenki: 225 g mąki pszennej chlebowej, 450 g mąki razowej chlebowej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka drobnego cukru, 2 łyżeczki suchych drożdży, 25 g miękkiego masła i 450 ml ciepłej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną, potem razową, sól, cukier, drożdże i wymieszać. Dodać masło i wodę, by wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie formy do keksu wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, obsypać ziarnami (niekoniecznie). Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230 stopni C, potem zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec kolejne 15minut.