Chleb drożdżowy
Teraz czas na najłatwiejszy chleb drożdżowy. Składniki na 1 mały bochenek: 15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka, 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli. Drożdże skruszamy do kubka, dodajemy cukier i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, później z drożdżami a na koniec dodajemy resztę mleka. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Uderzamy pięścią w ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Z ciasta formujemy wałek. Wkładamy do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35 minut.